Nyoma se marad – Szabó Rebeka (PM) a földalap pályázatairól

  • Matkovich Ilona
  • 2013. június 8.

Belpol

Az eleve átláthatatlan földbérlet-pályáztatás ezentúl ellenőrizhetetlen is lesz, miután a Nemzeti Földalap (NFA) nem őrzi többé a vesztes pályázatokat. Az új kormányrendeletről Szabó Rebekát, az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselőjét kérdeztük.

magyarnarancs.hu: Hiába a sorozatos botrányok az állami földek pályázatai miatt, a kormány, a Fidesz és az NFA is azt kommunikálja, nincs gond. A gazdák érdekérvényesítő képessége jóformán nulla. A legutóbbi gazdatüntetésen háromszázan voltak a Kossuth téren.

Szabó Rebeka: A gazdáknak jelenleg nincs valódi érdekképviselete. Az előző kormányok alatt a Magosz látta el ezt a szerepet, de az akkori Magosz-vezetők közül azóta sokan beültek a Fideszbe, és már nem függetlenek, nem képviselik a gazdálkodók érdekeit, főleg nem a kisebbekét. Gazdatanácsok szerveződnek ugyan, de a jelek szerint még nincsenek azon a szinten, hogy országos megmozdulásokra vállalkozzanak. Az első jelentős fellépésük a kajászói földfoglalás volt.

magyarnarancs.hu: Látványos akció, kevés hozadékkal.

SZR: Szerintem a figyelem felkeltése is nagyon fontos eredmény, az, hogy a társadalom ne csak a kormánypropagandát hallja, hanem azt is lássa, vannak, akik kiállnak az igazukért. Ami nem könnyű, hiszen a gazdák megfélemlítése folyamatos: aki szót emel az érdekei védelmében, arra lesújt a hatalom. Elég csak a bábonymegyeri földpályázatokat igazságtalannak mondó Gál Ferencet említeni, akit rögtön megtalált a hatóság, most pedig 1,5 hektárért perli az NFA.

magyarnarancs.hu: Ki és hány évre nyerhet földhaszonbérletet Magyarországon?

SZR: Az állami földekre beadott pályázatok elbírálásánál a legtöbb pontot elérő jelentkező nyerheti el húsz esztendőre egy adott terület bérleti jogát, és a vele járó hektáronkénti 230 euró körüli terület alapú támogatást. A kormány azt sulykolja, hogy a kisebb, családi gazdálkodóknak akar lehetőséget biztosítani az állami földekkel – a pályázatok eredményei alapján azonban azt látjuk, hogy nem ez valósul meg.

magyarnarancs.hu: Ön legutóbbi sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az NFA el akarja tüntetni a földbérletekkel kapcsolatos visszaélések nyomait. Mire alapozza ezt?

false

 

Fotó: MTI – Kovács Attila

SZR: A pályázatokat a jövőben csak egy példányban kell benyújtani az NFA-hoz, közjegyzőnél már nem kell azokat letétbe helyezni. A korábbi pályázatok letétbe helyezett beadványait megsemmisítik, az NFA pedig minden vesztes pályázatot visszaküld a gazdálkodónak. Ez visszamenőleg is érvényes. Ha ez tényleg megtörténik, később nem lesz mód semmilyen összehasonlításra, és a jövőben nem lehet vizsgálódni, nem lehet tudni, hogy miben volt jobb a nyertes pályázat, mint a vesztes. Így aztán nem derülhet fény például az olyan esetekre, mint amilyen a tiszaújvárosi Kanyok Attila fideszes önkormányzati képviselő pályázata volt: szinte szó szerint megegyezett egy vesztes pályázóéval, Kanyok mégis dupla annyi pontot kapott rá. Az ügyben a feljelentésem nyomán folyik is a nyomozás. De az is előfordul, hogy hibásan kiadott pontszámok alapján dől el, ki nyeri a földbérletet.

magyarnarancs.hu: Mondana példát?

SZR: A pályázatokban meg kell adni, hogy a jelentkezők hány fős foglalkoztatásbővítést vállalnának. Egyik helyen a teljes létszámot, másik oldalon pedig annak hektáronkénti lebontását kell beírni. Volt olyan pályázó, aki mindkét helyen ugyanazt, a teljes foglalkoztatásbővítést mutató számot tüntette fel. Erre felhívtam levélben az NFA figyelmét, hiszen csupán ennek az adatnak a helytelen megadása rengeteg pontkülönbséget eredményezett, de ez a pályázó sorsát eldöntő tévedés nem szúrt szemet senkinek a bírálóbizottságban.

magyarnarancs.hu: Mivel magyarázta az NFA a tévedést?

SZR: Semmivel. Eddig egyetlen levelemre sem válaszoltak, mint ahogyan a gazdálkodók megkereséseire sem. Ha kértem, felhozták az irattárból és elém rakták a pályázatokat, de a kérdéseimet nincs kinek feltennem. Persze, nem adom fel, a fenti eset most hivatalos írásbeli kérdésként miniszteri válaszra vár.

magyarnarancs.hu: Mire jó, hogy a vesztes pályázóknak az NFA visszaküldi a pályázati dokumentációt?

SZR: Semmire, a pályázóknak többnyire amúgy is van egy példány otthon. De azzal, hogy nem tárolják többé egy helyen az összes pályázatot, a fent említett pontozási hibák kiszűrése, az esetleges visszaélések felderítése gyakorlatilag lehetetlenné válik.

magyarnarancs.hu: Ön folyamatosan bírálja azt a gyakorlatot, hogy az állami földbérletpályázatban a gazdálkodási tervre szubjektív döntés alapján 40 százalékot lehet kapni.

SZR: Ez a 40 százalék szinte eldönti a pályázat eredményét. Ez olyan, mintha direkt hagyták volna nyitva ezt a kiskaput, hiszen az ellenzék számtalanszor felhívta erre a miniszter és az NFA vezetőségének a figyelmét. Elképesztő, hogy épp a gazdálkodási tervre – a pályázat minden más elemével ellentétben – nincs konkrét bírálati szempont, ami a pontozáson is meglátszik.

magyarnarancs.hu: Esetleges választási győzelem esetén terveznek elszámoltatást az ügyben?

SZR: Igazságszolgáltatást tervezünk. Ha nyerünk, le fogjuk ellenőrizni a pályázatokat, és gyorsított bírósági eljárásban biztosítunk jogorvoslati lehetőséget ott, ahol tisztességtelen úton jutott valaki földhöz. De mivel a pályázatok korrektségének teljes körű ellenőrizhetősége elveszett azzal, hogy az NFA nem őrzi meg a vesztes pályázatokat, azokban az esetekben, ahol egy pályázó (vagy családja, érdekeltsége) 150 hektár fölötti területet kapott vagy nem helyi pályázó nyert, új pályázatot fogunk kiírni. Ezen természetesen a nyertes is indulhat: ha nem volt visszaélés, akár újra is nyerhet.

magyarnarancs.hu: És ha nem nyernek? Mit kezdhetnek ellenzékben a visszaélésgyanús, ám húsz évre aláírt földbérletekkel?

SZR: A megőrzött pályázatok alapján jogállami eszközökkel próbálunk élni, és továbbra is a nyilvánossághoz fordulunk. Ezért kérem a gazdákat, hogy a részükre visszapostázott pályázatokat felbontatlanul küldjék el a címemre, a képviselői irodaházba. Az ily módon visszaküldött vesztes pályázatokat az Együtt 2014–PM Választási Szövetség összegyűjti és közjegyzői letétbe helyezi, megtartva ezzel a jogot a későbbi vizsgálatra, amelyeket jóhiszemű politikusként elkerülhetetlennek tartok.

Figyelmébe ajánljuk