Kirúgták a dékánt, ezren demonstráltak érte a Műegyetemen

  • Gera Márton
  • 2016. november 15.

Belpol

Fontos követelések is elhangzottak a tegnapi demonstráción, csak azt nem értjük, miért kell inzultálni a sajtó munkatársait.

Pár hete jött a hír, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem rektora, Józsa János felfüggesztette a Gazdasági és Társadalomtudományi Kar dékánját, Andor Györgyöt, aki tanszékvezetőként és docensként folytathatta munkáját. Nem sokáig: a rektor ugyanis az előző hét végén azonnali hatállyal elbocsátotta Andort. Egyelőre homályosak az okok, a rektor arra hivatkozik, hogy a dékán a háttérben kezdett tárgyalásokat az ELTE-vel a kar áthelyezéséről, mivel utóbbi elvileg nem kap megfelelő támogatást az egyetemtől. A GTK hallgatói önkormányzata persze azonnal tiltakozni kezdett az „etikátlan, károkozó és törvénysértő lépés” miatt, és hétfőre demonstrációt hirdettek meg. A Facebookon, nyilvános eseményként – fontos lesz ez még.

false

 

Fotók: Németh Dániel

A kora esti órákban nagyjából ezer ember jelent meg az egyetem egyik épülete előtt; többen „Szégyen!” feliratot viselő táblákkal érkeztek, és hát a téma majdnem mindegyik társaságban a jelenlegi helyzet elemzése volt.

A kar ellehetetlenítése?

A GTK-ra járó diákok arról beszéltek nekünk, hogy ők is a sajtóból tájékozódnak, mindig mást és mást hallanak a kar jövőjével kapcsolatban. De néhányuk szerint most nem is a karról van szó, hanem arról, hogy „egy sikeres dékánt és oktatót távolítottak el”, és ezért demonstrálniuk kell. Abban reménykednek, hogy Andort visszahelyezik, bár volt egy fiú, aki kicsit realistábban látta a helyzetet: „Tüntetgetünk, aztán ennyi…”

Hogy a kar esetleg átkerülne az ELTE-hez, az már eléggé megosztotta a hallgatókat. Többen arról beszéltek, hogy őket ez nem zavarná, hiszen „az is egy jónevű egyetem”, ám voltak olyanok, akik azt mondták, nem akarnak az ELTE-re járni, ők a BME-re felvételiztek, és az áthelyezéssel csak esne a GTK színvonala.

false

 

Egy hallgató úgy vélekedett, hogy valószínűleg van a háttérben egy erős ellentét a rektor és a volt dékán között, „Józsa szeretné ellehetetleníteni a kart, nem látja a lehetőséget a gazdasági képzésekben”. Utóbbi azért is lenne furcsa, mert sokan a GTK-t tartják a BME karai közül a legjobban teljesítőnek, a felvételizők száma folyamatosan nőtt az elmúlt években. Egy diák úgy fogalmazott: „a GTK túlnőtt magán”, ez lehet a baj.

A BME honlapján egyébként a demonstráció napján egy kifejezetten semmitmondó, a korábbi álláspontot hangoztató közlemény jelent meg, az egyetem rektorhelyetteseinek és dékánjainak tollából: „A BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) volt dékánja a Kar BME-ből való kiválását készítette elő, veszélyeztetve a BME egységét, kockáztatva az egyetemünk korábbi vezetői által nagy körültekintéssel felépített struktúrát. Elítélünk minden, az egyetem integritását veszélyeztető ilyen cselekedetet, feszültségkeltést és félretájékoztatást”.

„Figyeljétek, nehogy visszajöjjön!”

A hallgatók úgy fél hat körül indultak el a főépület felé, ahol a beszédek kezdődtek. Miközben vonult a tömeg, és éppen az egyik diákkal beszélgettem arról, miként látja a helyzetet, egy sárga mellényes, „szervező” feliratot viselő srác lépett mögém, majd jelezte, hogy el kellene mennem, mert a rendezvényről nem készülhet beszámoló, így adjam is oda a jegyzeteimet. Majd amikor érdeklődtem, hogy miért kellene nekem innen elmennem, és legfőképpen miért kellene átadnom a jegyzeteimet, akkor jelezte, hogy az esemény nem sajtónyilvános, és a „kancellári engedélyem” felől érdeklődött, bár az nem igazán derült ki, miért kellene engedély, ha amúgy a demonstráció nem is sajtónyilvános. Szerinte ugyanis „vannak saját sajtósaik”, és itt talán az egyetemi lap munkatársaira gondolhatott. Persze, persze, mondtam, és vonultam is volna tovább a tömeggel, ha egy-két szervező nem helyezkedik olyan ügyesen, hogy engem tulajdonképpen a tömegen kívülre helyezzen. A sárga mellényes srác a biztonság kedvéért még jelezte a többi szervezőnek: „Figyeljétek, nehogy visszajöjjön!” Mármint nehogy ismét visszamehessek a diákok közé, és beszámolhassak arról a demonstrációról, amit ők szerveztek. Végül persze különösebb kommandózás nélkül sikerült visszajutnom a tömegbe.

false

 

 

Csak az a furcsa a dologban, hogy a nyilvános Facebook-esemény honlapján bizony egy szó nincs arról, hogy nem sajtónyilvános a demonstráció, amelynek szervezéséről az utóbbi napokban több portál is beszámolt. „Felhívjuk a figyelmet, hogy az egyetem területén forgatni csak külön engedéllyel lehet. Továbbá szeretnénk kiemelni, hogy a demonstráció kizárólag az egyetem belügyeivel kapcsolatos, politikától mentes” – ezt írják mindössze a közösségi portálon. Hogy akkor miért kellett engem kvázi kilökdösni a tömegből, aztán emlékeztetni a többi szervezőt, hogy figyeljenek rám, nos, azon még most is gondolkodom.

Az őr színre lép

Ezek után már sajnos annyira nem is lepett meg, hogy a tömeg elején haladó fotós kollégával is elkezdett elég furcsa hangnemben beszélni egy szürke dzsekis férfi, aki alighanem biztonsági őr lehetett, bár ezt csak tippelem, mert nem mutatkozott be. Viszont szerette volna elkérni kollégám sajtóigazolványát, de ő hiába kezdte elővenni, az már nem érdekelte, inkább egy másik lap fotósának szegezte oda a kérdést: „Most távolíttassam el az egyetemről a rendőrség által?”

false

 

 

Az aulában végül hárman szólaltak fel: a hallgatói önkormányzat volt és jelenlegi elnöke, illetve Veress József, a GTK egykori dékánja. Mindhárman beszéltek Andor György érdemeiről, és arról, hogy meg kell őrizni a kar becsületét. Követelték, a rektor azonnal helyezze vissza a pozíciójába a volt dékánt, mivel „nincs bizonyíték arra, hogy Andor tárgyalt volna az ELTÉ-vel”, noha elvileg erre is megvolna a lehetősége. Azt is kérték, hogy „ne hozzanak a GTK-val szemben újabb jogszerűtlen döntéseket”, majd azt mondták, ha nem sikerül rendezni a helyzetet, akkor követelik a rektor lemondását. Az egyik felszólaló arról beszélt, a rektor szerinte gyáva, nem akar leülni Andorral, ezért rúgta ki. Veress József azt mondta, tudomásul kellene vennie az egyetemnek, hogy a gazdasági és társadalomtudományi kar nem egy gyerek, hanem testvér, együtt kell működni.

Fontos követelések ezek, és tényleg jó lenne már végre tisztán látni a „BME vs. GTK” kérdésben, még ha tegnap este olykor úgy is tűnt, egy-két sárga mellényes és szürke dzsekis ember elsődlegesen nem ezen fáradozik.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.