Kormányinfó: Kedden zárnak a határok

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 28.

Belpol

Bejelentették a szigorításokat.

Gulyás Gergely ma délután tartott kormányinfón bejelentette, hogy szeptember elsejével ismét lezárják a határokat és azok a szabályok lépnek életbe, amelyeket a tavaszi első hullám alatt is alkalmaztak. Ennek értelmében külföldi állampolgár keddtől nem léphet be az országba, csak indokolt esetben. Ez nem vonatkozik bizonyos kivételes helyzetekre, például diplomáciai és hivatalos utazásokra lesz lehetőség, bővebb információkat később tesznek közzé.

Fontos rendelkezés szintén, hogy azoknak a magyar állampolgároknak, akik külföldről érkeznek haza, 14 napos karanténba kell vonulniuk, kivéve, ha két nap különbséggel két negatív teszteredményt fel tudnak mutatni.

Mivel a fertőzések többsége külföldi tartózkodásra vezethető vissza, Gulyás szerint miután lezárultak a határok, a maszkviselés, kézmosás és távolságtartás lesz a legfontosabb védekezési mód.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?