Május 3. után jöhetnek az enyhítések

  • narancs.hu
  • 2020. április 23.

Belpol

51 ezren regisztráltak álláskeresőként a vészhelyzet kihirdetése óta. Támogatja a kormány a gyeden lévők nyelvvizsgáját és KRESZ-tanfolyamát.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón közölte, hogy a kórházi ágyak 50 százalékának felszabadítása sikeres volt. Elmondta azt is, hogy a járványügyi akcióterv értelmében 8000 lélegeztetőgépnek kell rendelkezésre állnia. De a működésbe helyezésük egy hosszabb folyamat, hiszen az ágyaknál rendelkezésre kell álljon az oxigén is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megismételte azt, amit a kormányfő és a tisztifőorvos is hangsúlyozott korábban: a járvány tetőzése május 3-án várható. Hozzátette: ez persze változhat. Az biztos, hogy folyamatos járványügyi intézkedésekre lesz szükség a következő hetekben. Május 3-ig változatlan formában maradnak a veszélyhelyzet korlátozó intézkedései. Gulyás szerint a jövő heti kormányülésen a nemzetközi gyakorlatokat is figyelembe véve fognak dönteni a szükséges intézkedések enyhítéséről, feloldásáról.

A miniszter elmondta, hogy Palkovics László a mai nap folyamán fogja nyilvánosságra hozni azokat a matematikai modellszámításokat, amelyek a vírus tetőzésével kapcsolatban rendelkezésre állnak.

Gulyás Gergely az érettségiről szólva azt közölte, a vizsgával kapcsolatos bármely változtatásról a jövő héten döntenek majd a járvány alakulása szerint. A kormány arra készül, hogy május 4-én lesz (csak írásbeli formában) érettségi, de ha az oktatási államtitkárság végül más álláspontra jut, akkor változhat a vizsga időpontja.

A jelenlegi helyzetben segíteni kell azokat, akik otthon vannak – jelentette ki a miniszter. Ennek értelmében kiterjesztette a kormány az első nyelvvizsga és emelt szintű nyelvi érettségi, illetve a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához adott támogatást „a csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban vagy a családok támogatásáról szóló törvény szerinti gyermekgondozást segítő ellátásban” részesülőkre. Mindez 136 ezer embert érinthet, a részletekről hamarosan megjelenik a kormányrendelet.

Gulyás Gergely beszélt a gödi Samsung-gyár ügyéről is. A miniszter szerint nem arról van szó, hogy elvették a pénzt Gödtől, hiszen a város részesedni fog az iparűzési adóból, de egy igazságosabb megoldást szeretnének, amit terveik szerint törvénybe is foglalnak. Úgy fogalmazott, nem látták a helyi beruházás feltételeit biztosítottnak, márpedig most a munkahelyek megőrzése mindennél fontosabb. Jelenleg 1600 embernek ad munkát a Samsung, és további 2700 embert vesznek fel a fejlesztés során, után.

Közölte, március 11-e óta a regisztrált álláskeresők száma 51 ezer fővel nőtt, mindeközben 44 ezerre csökkent az üres álláshelyek száma.

Figyelmébe ajánljuk