Független jelölt mögé állnak be a baloldali-liberális ellenzéki pártok a VIII. kerületben

  • narancs.hu
  • 2018. május 14.

Belpol

Kocsis Máté beül a Parlamentbe, úgyhogy a megüresedett polgármesteri helyet közösen próbálják meg lecsapni a Fidesz kezéről.

Mai sajtótájékoztatón derült ki, hogy ki lesz a józsefvárosi időközi polgármester-választáson az eddig alpolgármesteri tisztséget betöltő fideszes Sára Botond kihívója. A koordinációt az ellenzék május elején kezdte: az MSZP hívta össze a pártokat, a Jobbik kivételével. Mivel a kétfarkúak nem jeleztek vissza, ezért végül az egyeztetés az MSZP, az LMP, a DK, a Párbeszéd, a Momentum és a Liberálisok képviselője között zajlott. Ennek eredményeként sikerült olyan civil jelöltet találnia, akit mindegyik említett ellenzéki párt támogatni tud: Győri Pétert, a hajléktalanokat segítő Menhely Alapítvány vezetőjét.

Győri hangsúlyozta, hogy nem pártpolitikusként, hanem függetlenként indul, de azt is hozzátette a 444.hu-nak, „azért vállaltam a felkérést, mert a tényleges többpártrendszert csak közös összefogással lehet újra megteremteni”.

Győri egyébként közgazdász és szociológus, az ELTE-n és az MTA-n is folytatott kutatásokat. Az SZDSZ fővárosi szakpolitikusaként működött a rendszerváltás után, 1990 és 2002 között a Fővárosi Közgyűlés Szociálpolitikai és Lakásügyi Bizottságának elnöke volt. Budapest legnagyobb hajléktalanellátó szervezete, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai vezetői feladatit látta  el 2018-ig, jelenleg az 1990 óta működő, hajléktalanokat segítő Menhely Alapítványt vezeti.

A 444.hu felidézi, hogy Kocsi Máté már előre jelezte: ha nem kormánypárti polgármester kerül a helyére, az „veszélyeztetné a kerület működését”.

Győri a sajtótájékoztatón elmondta, hogy polgármesterként "megpróbálná rendbe tenni" Józsefváros vagyongazdálkodását az üres lakások, üres üzlethelyiségek, telkek hasznosításával, erősítené a társasház-felújítási rendszert is. Kiemelte, hogy fontosnak tartja az adófizetők pénzének minél hatékonyabb felhasználását, és azért kíván dolgozni, hogy a józsefvárosiak még jobban otthonuknak érezzék Józsefvárost.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.