Független jelölt mögé állnak be a baloldali-liberális ellenzéki pártok a VIII. kerületben

  • narancs.hu
  • 2018. május 14.

Belpol

Kocsis Máté beül a Parlamentbe, úgyhogy a megüresedett polgármesteri helyet közösen próbálják meg lecsapni a Fidesz kezéről.

Mai sajtótájékoztatón derült ki, hogy ki lesz a józsefvárosi időközi polgármester-választáson az eddig alpolgármesteri tisztséget betöltő fideszes Sára Botond kihívója. A koordinációt az ellenzék május elején kezdte: az MSZP hívta össze a pártokat, a Jobbik kivételével. Mivel a kétfarkúak nem jeleztek vissza, ezért végül az egyeztetés az MSZP, az LMP, a DK, a Párbeszéd, a Momentum és a Liberálisok képviselője között zajlott. Ennek eredményeként sikerült olyan civil jelöltet találnia, akit mindegyik említett ellenzéki párt támogatni tud: Győri Pétert, a hajléktalanokat segítő Menhely Alapítvány vezetőjét.

Győri hangsúlyozta, hogy nem pártpolitikusként, hanem függetlenként indul, de azt is hozzátette a 444.hu-nak, „azért vállaltam a felkérést, mert a tényleges többpártrendszert csak közös összefogással lehet újra megteremteni”.

Győri egyébként közgazdász és szociológus, az ELTE-n és az MTA-n is folytatott kutatásokat. Az SZDSZ fővárosi szakpolitikusaként működött a rendszerváltás után, 1990 és 2002 között a Fővárosi Közgyűlés Szociálpolitikai és Lakásügyi Bizottságának elnöke volt. Budapest legnagyobb hajléktalanellátó szervezete, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai vezetői feladatit látta  el 2018-ig, jelenleg az 1990 óta működő, hajléktalanokat segítő Menhely Alapítványt vezeti.

A 444.hu felidézi, hogy Kocsi Máté már előre jelezte: ha nem kormánypárti polgármester kerül a helyére, az „veszélyeztetné a kerület működését”.

Győri a sajtótájékoztatón elmondta, hogy polgármesterként "megpróbálná rendbe tenni" Józsefváros vagyongazdálkodását az üres lakások, üres üzlethelyiségek, telkek hasznosításával, erősítené a társasház-felújítási rendszert is. Kiemelte, hogy fontosnak tartja az adófizetők pénzének minél hatékonyabb felhasználását, és azért kíván dolgozni, hogy a józsefvárosiak még jobban otthonuknak érezzék Józsefvárost.

Figyelmébe ajánljuk