Független jelölt mögé állnak be a baloldali-liberális ellenzéki pártok a VIII. kerületben

  • narancs.hu
  • 2018.05.14 13:00

Belpol

Kocsis Máté beül a Parlamentbe, úgyhogy a megüresedett polgármesteri helyet közösen próbálják meg lecsapni a Fidesz kezéről.

Mai sajtótájékoztatón derült ki, hogy ki lesz a józsefvárosi időközi polgármester-választáson az eddig alpolgármesteri tisztséget betöltő fideszes Sára Botond kihívója. A koordinációt az ellenzék május elején kezdte: az MSZP hívta össze a pártokat, a Jobbik kivételével. Mivel a kétfarkúak nem jeleztek vissza, ezért végül az egyeztetés az MSZP, az LMP, a DK, a Párbeszéd, a Momentum és a Liberálisok képviselője között zajlott. Ennek eredményeként sikerült olyan civil jelöltet találnia, akit mindegyik említett ellenzéki párt támogatni tud: Győri Pétert, a hajléktalanokat segítő Menhely Alapítvány vezetőjét.

Győri hangsúlyozta, hogy nem pártpolitikusként, hanem függetlenként indul, de azt is hozzátette a 444.hu-nak, „azért vállaltam a felkérést, mert a tényleges többpártrendszert csak közös összefogással lehet újra megteremteni”.

Győri egyébként közgazdász és szociológus, az ELTE-n és az MTA-n is folytatott kutatásokat. Az SZDSZ fővárosi szakpolitikusaként működött a rendszerváltás után, 1990 és 2002 között a Fővárosi Közgyűlés Szociálpolitikai és Lakásügyi Bizottságának elnöke volt. Budapest legnagyobb hajléktalanellátó szervezete, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai vezetői feladatit látta  el 2018-ig, jelenleg az 1990 óta működő, hajléktalanokat segítő Menhely Alapítványt vezeti.

A 444.hu felidézi, hogy Kocsi Máté már előre jelezte: ha nem kormánypárti polgármester kerül a helyére, az „veszélyeztetné a kerület működését”.

Győri a sajtótájékoztatón elmondta, hogy polgármesterként "megpróbálná rendbe tenni" Józsefváros vagyongazdálkodását az üres lakások, üres üzlethelyiségek, telkek hasznosításával, erősítené a társasház-felújítási rendszert is. Kiemelte, hogy fontosnak tartja az adófizetők pénzének minél hatékonyabb felhasználását, és azért kíván dolgozni, hogy a józsefvárosiak még jobban otthonuknak érezzék Józsefvárost.

Neked ajánljuk

Pusztába kiáltott borsó

  • Sándor Panka

Az előadás Sidney Lumet 1976-os (hozzánk 1980-ban eljutó), azonos című filmje nyomán készült. Az Oscar-díjakkal dúsan dekorált filmet Lee Hall tette színpadra 2017-ben, s most ezt az adaptációt használja Puskás Tamás rendezése is.

Bajnokok reggelije

A minap elindult Sportrádió első néhány perce hűen tükrözi a magyar rádiós szcéna mentális állapotát. Harsányi Leventét, miután a „megújuló” Petőfi rádióból kiakolbólították, kis híján mártírként siratták el. Ugyanő a Himnusz alatt most úgy feszített új munkahelyének nyitóünnepségén, mint pók a lucernásban.

Házmegesz

  • - bzs -

Elsőre nehéz hová tenni a Netflix különös stop-motion animációját. Az ír Enda Walsh forgatókönyve alapján készült háromfelvonásos rémálom erősen rétegfilmnek tetszik a megszokott egyszeri fogyasztásra szánt Net­flix-felhozatalban. A film főszereplője egy ház, mely titokzatos módon különböző korokban tűnik fel, hogy pokollá tegye lakói életét.

„Csak annyi fikció, amennyi szükséges”

  • Váradi András
A Covid-időszak fotós szenzációja volt az eleddig ismeretlen, 19. század közepi New York-i fotográfus, Shimmel Zohar hagyatékát a San Franciscó-i Contemporary Jewish Museumban bemutató tavalyi kiállítás. A hozzá készült album rögtön világossá is teszi, hogy miért beszéltek szenzációról.

A tigris és a macskák

Több mint harminc év is eltelt Szinyei utolsó életmű-kiállítása óta. Az új kutatási eredmények, eddig lappangó művek, a korábbiaktól akár gyökeresen is eltérő értelmezések miatt megkerülhetetlenné vált egy új összegző tárlat, amelyet eredetileg 2020-ra, a művész születésének 175. és halálának 100. évfordulójára időzítettek.