Közös hulladékcéget alapít a főváros és a Mol

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 25.

Belpol

A Telex értesülése szerint 2023 júliusától működne a vállalat, ellátva Budapestet és az agglomerációt.

Közös hulladékszállító és -gazdálkodó céget alapít a főváros és a Mol, legalábbis ilyen értelmű közgyűlési előterjesztést fog benyújtani Karácsony Gergely főpolgármester – értesült a Telex.

A nagy „központi régiós” hulladékos céget a portál írása szerint fele-fele arányban irányíthatja Budapest és a Mol-csoport. A vállalat augusztus 17-én nyert 35 évre szóló koncessziót hulladékgazdálkodásra, alapított is egy céget, Mol Körforgásos Gazdálkodás Kft. néven.

Karácsony Gergely javaslata arról szól, hogy azt a munkát, amelyet a Budapesti Közművek Nonprofit (BKM) Zrt. végez a fővárosban és Budaörsön, 2023. július elsejétől a BKM és a Mol közös cége látná el.

 

A BKM eddig évente 600-700 ezer tonna hulladékot szállított el és dolgozott fel. Ha ezt a munkát további ötven településen végezhetné a főváros környékén, a feldolgozott mennyiség a harmadával nőhetne. 

 

A Telex információi szerint a közös cég ötletével a Mol kereste meg a fővárosi önkormányzatot.

A hírportál emlékeztet, hogy a régió hulladékát feldolgozó Fővárosi Hulladékhasznosító Mű (HUHA) Magyarország egyetlen kommunális hulladékot eltüzelő erőműve, amely a Budapesten keletkező szemét 60 százalékát elégetve termel hőt és áramot.  Az erőművet a fővárosi BKM látja el hulladékkal,  és bár pénz kap a hőért és az áramért, az elszámolás vitát szült a főváros és az állam között. Tarlós István főpolgármestersége idején a főváros alkupozíciója jobb volt, most rosszabb, és a koncesszió most annak a beismerése lehet, hogy az eddigi struktúra nem működött jól.

 

 

A főváros a Telex értesülése szerint úgy gondolkodik a közös cég létrehozása kapcsán, hogy jobb együttműködni, mert abból sosem jött ki jól az önkormányzat, ha az állam csak úgy elvett egy-egy önkormányzati feladatot. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk