Kuna Tibor eladta cégeit

  • narancs.hu
  • 2019. július 29.

Belpol

A NER-csillag bukása teljessé vált.

Eladta két éve még piacvezető médiaügynökségi csoportját Kuna Tibor. Az egykor Szijjártó Péter külügy- és Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszterrel is jó kapcsolatot ápoló üzletember a Trinity Communications Kft.-t és a Young and Partners Kommunikációs Kft.-t (Y&P) is értékesítette - írja a G7.

Az ügynökségek a csúcson együttesen több mint 29 milliárdos árbevételt és közel 4,5 milliárdos adózott nyereséget hoztak össze. Öt év alatt értek a csúcsra, kettő alatt zuhantak alá.

A látványos felfutás elsősorban annak volt köszönhető, hogy Kuna ügynökségei bekerültek abba a rendkívül szűk körbe, ahol az állami kommunikációra szánt milliárdokat elköltötték. Az állami megrendelésre elvégzett munkák között olyan botrányos ügyek is voltak, mint a budapesti vizes vb hárommilliárdos, illetve a korrupciós ügybe keveredő állami energiaóriás, az MVM Zrt. 6,4 milliárdos kommunikációs megbízása.

A Kuna-ügynökségek bukását a Magyar Nemzet szerint elszámolási viták okozták. Kuna nemcsak a megrendelésektől esett el,  de nyomozás is folyik ellene hamis számlák befogadása miatt. Május végén a vállalkozó a Fővárosi Törvényszéken beismerő vallomást is tett az ügyben.

Az állami megrendelések elapadásával a cégek ügyfél nélkül maradtak. Tavaly megfeleződött az árbevétel, eltűnt a teljes profit. A dolgozókat elbocsátották. A Trinity korábbi ügyvezetője, Énekes Szabolcs tavaly nyáron megalapította saját ügynökségét, a NEST Communications Kft.-t, amely azóta Rogán Cecília környékén tűnt fel.

Kuna Tibor két teljesen kiüresített céget adott el június közepén Bíró Istvánnak, aki rögvest elköltöztette és átnevezte a két társaságot. A Trinityből SBH Solution Kft., a Y&P-ből pedig HSB Product Kft. lett. Jelenleg mind két cég egy Római parti – minden jel szerint az új tulajdonos fiának birtokában álló – ingatlanba van bejegyezve.

Bíró Istvánnak nincs kommunikációs ügynökségi múltja, jelenleg két vállalatban van érdekeltsége: egy éves szinten 80-150 millió közötti bevételt hozó biztonsági szolgáltatóban és egy nagyjából hasonló méretű tanácsadó vállalkozásban.

Figyelmébe ajánljuk