Portré a Corvinus új rektoráról, Lánczi Andrásról

  • narancs.hu
  • 2016. június 29.

Belpol

Hogyan lett Lánczi András az Orbán-rendszer fő apologétája? A Corvinus új rektorának nézeteiről a friss Magyar Narancs ír részletesen.

Lánczi András ma vette át rektori kinevezését Áder János köztársasági elnöktől. (A rektorválasztás hátteréről lásd A király agyasa című márciusi cikkünket.) A Corvinus Egyetem új vezetőjének tudományos munkásságáról, nézeteinek alakulásáról a friss Magyar Narancs közöl kimerítő írást. Az Orbán-rendszer egyik fő apologétája autonóm filozófusnak, a szellem emberének tartja magát, igaz, nehezen áll ellen a gyakorlati politika csábításának. Az elmúlt hónapokban ráadásul megdöbbentő kijelentések sorát tette – tavaly decemberben például azt nyilatkozta a Magyar Időknek, hogy „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”. Kitart amellett, hogy nem tanácsadója Orbánnak, de pontos szerepét illetően mintha maga is bizonytalan lenne.

Összefoglaljuk politika filozófiai nézeteit, bemutatjuk a 2002 után mindjobban átpolitizált írásainak főbb jegyeit (kétely a modern demokráciával vagy éppen a magyarországi rendszerváltással szemben), valamint antikommunizmusának forrásvidékét. De nem csak elméleti munkásságát érintjük: egyetemi karrierje, ott szerzett kapcsolatai, holdudvarbeli pályáfutása (amelynek csúcsa a Századvég Alapítvány kuratóriumi elnöki posztja), Orbán Viktorhoz fűződő viszonya is témája cikkünknek, amelyből megtudhatjuk azt is, hogy Lánczi a rektorságot az akadémiai közegbe való visszatéréseként értelmezi.

Lánczi Andrásról szóló portrénkat a csütörtöki Magyar Narancsban olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk