Lassan törölhetnék az adószámát is – A külügy Kereskedőháza tovább titkolózik

  • Böszörményi Jenő
  • 2015. június 25.

Belpol

A Külgazdasági és Külügyminisztérium majdnem 100 százalékos tulajdonában álló, a Quaestor-botrányból is ismerős Kereskedőház késlekedik számviteli beszámolója közzétételével. Az adóhatóság elvben már túl van az első felszólításon és büntethet, sőt hamarosan az adószámot is törölheti.

A gazdasági társaságoknak idén június elsejéig kellett letétbe helyezni számviteli beszámolóikat. E kötelezettséget törvény írja elő, s amely vállalkozás ennek nem tesz eleget határidőben, mulasztási bírsággal sújtható. A nemzetgazdasági tárca és az iparkamara által 2012 végén alapított Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. beszámolója – mérlege, eredménykimutatása, a könyvvizsgálói jelentés, illetve az eredmény felosztásáról szóló határozat – viszont továbbra sem érhető el az Igazságügyi Minisztérium által fenntartott Céginformációs Szolgálat honlapján (az adatbázist naponta frissítik).

false

 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Nemzeti Kereskedőház az Orbán-kormány keleti nyitás politikáját szolgálja, a cég működéséről, s különösen pénzügyeiről azonban vajmi keveset tudhatott meg eddig a közvélemény. A cég leginkább azzal vétette észre magát, hogy vállalkozói fórumokat szervez itthon és külföldön – legutóbbi nagy rendezvényükön, a Magyar–egyiptomi Üzleti Fórumon a magyarországi látogatáson tartózkodó egyiptomi elnök is felszólalt. A Kereskedőház igazán persze csak akkor robbant be a köztudatba, amikor kiderült, tőkéjének jelentős részét a márciusban furcsa körülmények között bedőlt Quaestor kezelte-forgatta, s a brókercégnél parkoltatott kereskedőházi milliárdokat a Külügyminisztériumnak emlékezetes módon egyetlen telefonnal, az utolsó előtti pillanatban sikerült lehívnia – holott erre jogosultsága nem volt.

Hogy mi lehet a késlekedés oka? Nem tudjuk. Talán túl magas lett a nyereség, vagy épp ellenkezőleg, brutális veszteséget hoztak a keleti üzletek. Arra gondolni sem merünk, hogy a quaestoros kapcsolat nyomait kellene a papírokban valamilyen módon szépíteni. Kiderülhetne például, mennyi volt a Quaestorhoz köthető, 3,8 milliárdos tranzakción a veszteség (Magyar Levente külügyi államtitkár a parlamentben ezt nem volt hajlandó elárulni).

Ami azonban tény: az MNKH bőven túl van a határidőn. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint 15 nap elteltével az adóhatóság felhívja a céget közzétételi kötelezettsége teljesítésére, és félmillió forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki. Amennyiben a cég a felszólításnak 60 napon belül nem tesz eleget, újabb felhívás érkezik, s jöhet az újabb bírság, immár egymillió forintig. Végül, ha ez a felszólítás is eredménytelen, az adóhatóság minden további teketória nélkül hivatalból törli a cég adószámát, és kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását.

Figyelmébe ajánljuk