„Lehet, a szőnyeg alá söprik” – Elindították a Balog Zoltán eltávolítását célzó eljárást

  • narancs.hu
  • 2024. április 20.

Belpol

A kegyelmi ügy kulcsfigurája továbbra is püspök, ami megosztja az egyházat. Tíz református egyházi bírósági eljárás útján távolítaná el. 

Elküldték a beadványt a zsinati bíróságnak, amiben a Református Egyház tíz tagja kéri: egyházi bírósági eljárás útján távolítsák el püspöki pozíciójából Balog Zoltán – számolt be az RTL Híradó

Vargha Anikó egykori kántor az egyházi törvény több pontjának megsértésével magyarázta a döntést. Többek között arra hivatkoztak, hogy Balog magatartása alkalmas az egyház hitelének rombolására, és a társadalom megbotránkoztatására. A kérvényt Kónya Levente református presbiter is aláírta: mint mondta, több verzióval is számolnak arra nézve, hogy mi következik ezután. 

„Az is lehet, hogy egyszerűen szőnyeg alá söprik a dolgot. Lehet arról szó, hogy elhúzzák két évig, amíg ugye Balog Zoltánnak lejár a püspöki megbízatása. Lehet arról szól, hogy valamiféle formai okok alapján visszadobják, akkor jön egy jogi huzavona”.

Balog Zoltán kulcsszerepet játszott abban, hogy Novák Katalin államfő kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egykori igazgató-helyettesének, aki pedofil bűncselekmény eltussolásában vett részt. Novák és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter lemondott, Balog viszont csak zsinat lelkészi elnökségéről mondott le, továbbra is püspök maradt, ez viszont megosztja az egyházat. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk