Lemondásra szólította fel püspöke a református esperest, aki felnégyelné, megnyúzná az LMBTQ-közösség tagjait

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 9.

Belpol

Vincze Minya István az olimpia megnyitó ünnepsége miatt borult ki nyilvánosan, de magyarázata szerint „nem szó szerint értette” az általa megfogalmazottakat. 

„Élve kiherélni, a lyukaikba égő parazsat tenni, megnyúzni, felnégyelni”

– Vincze Minya István kalotaszegi református esperes ezt írta július 27-én közzétett Facebook-bejegyzésében. Kijelentéseivel az LMBTQ-közösséget támadta, homofób indulatokat gerjesztve.

A Transtelex megkereste az esperest, akit sokkolt a párizsi olimpia megnyitója, amit istengyalázásnak tart, és szerinte az LMBTQ-közösség áll mögötte. Elismerte, hogy a bejegyzése túl erősre sikeredett, továbbra is kitartott amellett, hogy az LMBTQ-közösség szándékosan provokál. Az esperes több hasonló tartalmú posztot tett közzé, melyek közül a Meta többet letiltott gyűlöletkeltő vagy hamis információkat tartalmazó tartalom miatt.

Kató Béla erdélyi református egyházkerületi püspök nem kívánt a lap kérdéseire válaszolni, azonban nyilatkozatában jelezte, hogy az egyház minden szélsőséget elítél, beleértve azt a fajta szélsőséget is, amit Vincze Minya István kalotaszegi református esperes is képviselt a nemrégiben közzétett Facebook-bejegyzésében.

A püspök elmondta, hogy felhívta az esperest, és felszólította, hogy azonnal adja be a lemondását.

 
Vincze Minya István esperes beszédet mond Erdélyben, a magyar kormány támogatásával megújult sárvásári református templomért tartott hálaadó istentiszteleten 2024. május 20-án
Fotó: MTI/Kiss Gábor
 

A püspök elmondása szerint az esperes azzal védekezett, hogy bejegyzésében „nem szó szerint értette” a kínzásokról szóló kijelentéseket, hanem csak „felelevenítette a középkori gyakorlatot”. Kató Béla azonban elutasította a magyarázatot, és világossá tette, hogy várja Vincze Minya István lemondó levelét.

A lap felidézi, hogy a párizsi olimpia megnyitója sokakban ellenérzéseket váltott ki, ugyanis drag queenek is szerepet kaptak. Az erdélyi egyházi vezetők, köztük Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, és Tamás József, csíkszeredai római katolikus emeritus segédpüspök, egyöntetűen elítélték a párizsi olimpia megnyitóján bemutatott jelenetet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk