Letiltották a Debreceni Egyetemen egy vegyészprofesszor akkugyáras előadását

  • narancs.hu
  • 2023. április 6.

Belpol

A TTK dékánja azzal érvelt, hogy az egyetem nem ad teret aktuálpolitikai kérdések megvitatásának. 

"Magyarország akkumulátor nagyhatalom lesz! Megéri?" címmel tartott volna intézeti szemináriumot a Debreceni Egyetemen Fábián István vegyészprofesszor, az intézmény volt rektora április 11-én, de Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) dékánja megtiltotta az esemény megrendezését – írja a Debreciner.hu.

Kun Ferenc a lap által ismertetett, Várnagy Katalinnak, a Kémiai Intézet igazgatójának címzett április 4-i levelében azt írta,

az egyetem "az intézmény hatályos Működési Rendje alapján nem ad helyet a területén aktuálpolitikai kérdések megvitatásának,

erre sem az egyetem szakmai fórumai, sem infrastruktúrája nem használható” – írta. Kun ez alapján nem engedélyezi az előadás intézeti szemináriumként való meghirdetését és egyetemi rendezvényként való megtartását, az intézet igazgatóját pedig arra kérte, hogy ha szeretnék megvitatni az akkumulátorgyártás témáját, azt az egyetem területén kívül, ne egyetemi eseményként tartsák meg.

Fábián István a dékáni tiltásra a lap beszámolója szerint egy körlevélben reagált, amelyet a Kémiai Intézet munkatársainak küldtek ki, a tartalmát pedig a dékánnal is megosztotta. Ebben azt írta, mély megdöbbenéssel és felháborodással értesült "a letűnt idők keserű hangulatát és gyakorlatát idéző döntésről, amit a dékán az előadásom tartalmának ismerete nélkül hozott meg"

A volt rektor emellett a leghatározottabban visszautasítja, hogy az előadása politikai tartalmú lett volna, ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy a társadalmi és politikai viták során minden oldalról előfordul a szakmaiatlanság és a félrevezetés, ezért a szakterülethez értő értelmiség kiemelt kötelessége, hogy a helyzetet szakmai szempontok alapján értékelje, és tájékoztassa a közvéleményt, ám a dékán döntése ezt megakadályozza.

Fábián István azt is megjegyezte, hogy ugyanezzel a címmel már tartott egy előadást március 24-én a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság ülésén is. 

A dékán döntése miatt debreceni előadását viszont végül az egyetem helyett az MTA DAB-székházban (Debreceni Akadémiai Bizottság) tartják meg az eredeti időpontban, április 11-én 14 órától.

A Debreciner.hu hozzáteszi, bár Kun Ferenc dékán azzal érvelt, hogy az egyetem nem ad teret aktuálpolitikai kérdések megvitatásának, ehhez képest március 2-án Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tartott ott előadást "A háború és a szankciók hatása a gazdasági folyamatokra" címmel. 

A Debrecenbe tervezett kínai CATL által felépítendő akumulátorgyár komoly vitákat és tiltakozásokat váltott ki az utóbbi időben a városban, cikkeink a gyárról itt olvashatók

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?