Levegőtisztasági mérést csinál az OSZK, annyi por jutott a könyvtárba

  • narancs.hu
  • 2020. január 23.

Belpol

A gyűjteményben károk képződhetnek és az emberek egészsége is veszélyeztetve van.

Nagy a káosz az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) déli oldalán, ugyanis a szomszádos Budapesti Történeti Múzeum Szent István termének átépítése miatt nagy mennyiségű por jutott a helyiségeibe. A por veszélyezteti a gyűjteményt, és az egészségre is ártalmas lehet – írja az Index.

„A Budavári Palotának az Országos Széchenyi Könyvtár által használt részében lévő por nem a kivitelezési munkák következményeként került be az épületbe. A Budavári Palota déli összekötő szárnyának átépítésével járó feladatok az ilyenkor szokásos mértékben épületrezgést okoznak. Ez előhozta a hosszú évtizedek alatt lerakódott port az álmennyezetek fölötti területről" – reagált tegnap a portál megkeresésére a Várkapitányság. Az OSZK pedig ma közölte:

„Az Országos Széchényi Könyvtár épületébe a tegnapi napon nagy mennyiségű por áramlott be hideg légáramlattal kísérve. A légszennyezés elsősorban az 5. emelet déli oldalát érintette, részlegesen átterjedve a 4. és 6. emeletre, illetve az 5. emeletegyéb területeire. Az OSZK illetékesei azonnal értesítették a Várkapitányság Zrt. felelőseit, és a könyvtár déli falainak túlsó oldalán bontást végző kivitelezőt, mivel a légszennyezés egyértelműen a bontási munkálatokkal egy időben volt tapasztalható.

A légszennyezés forrásának keresésekor megállapítást nyert, hogy külvilágba vezető elzáratlan rés keletkezett az OSZK 5. emeletének szintjén a belső álmennyezet felett, amelyen keresztül a Budapesti Történeti Múzeumban zajló bontási por akadálytalanul áramlott be az Országos Széchényi Könyvtár épületébe. Az OSZK a Várkapitánysággal és a kivitelező céggel folyamatosan egyeztet. A kivitelező a mai napon már meg is kezdte a könyvtár 5-6-7. emeletei elé pormentes szigetelőfal építését. A szigetelőfal felépítésétől függetlenül az OSZK rendkívüli levegőtisztaság mérést hajt végre az érintett emeleteken.

Az érintett szervezetek közötti közvetlen együttműködésnek köszönhetően reméljük, hogy az OSZK belső tereit érintő probléma hamarosan megoldódik. Az olvasókat és látogatókat érintő további információkról rendszeresen tájékoztatást adunk."

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?