Ma lovári nyelvű mise lesz a Szent István-bazilikában

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. szeptember 1.

Belpol

A La Devleske című műben kávéházi cigányzenei és magyar népzenei motívumok is hallhatók.

 A Szent István-bazilikában tartják a világ első lovári nyelvű miséjének ősbemutatóját szerda este fél nyolckor.  A Le Devleske (Istennek) című mű létrejöttét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek felkérésére Lakatos György hegedűművész koordinálta, a zeneszerző Oláh Patrik Gergő.

A zeneművet a Belvárosi Ferences Kántorátus, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kamarazenekara, a Grazioso, Farkas Rózsa Liszt Ferenc- és Artisjus-díjas cimbalomművész, Szőke Nikoletta és Takács Nikolasz énekesek adják elő, vezényel Alpaslan Ertüngealp törökországi görög származású, Magyarországon élő karmester és zongoraművész. 

Az előadás ingyenes meghallgatható, nem szükséges regisztráció a programra. 

A zeneművet a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, szeptember 9-én a Hungexpón szentmisén, liturgikus keretek között is hallhatják a hívek.

Lakatos György azt mondta, a négy tételben (Kyrie, Gloria, Sanctus és Agnus Dei)  megjelennek kávéházi cigányzenei és magyar népzenei motívumok. Az alkotók szeretnék, ha a lovári  mise felkerülne a templomi kórusok repertoárjára, és egy-egy alkalommal orgonakísérettel is elhangzana, nem csak roma közösségekben, „hiszen a zene nem ismer nyelvi vagy származási határokat, a lovári mise mindenkié” – fogalmazott Lakatos György.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk