Itt van Macron ultimátuma: zárják ki a Fideszt, cserébe támogatja a Néppártot

  • narancs.hu
  • 2019. május 28.

Belpol

A kérdés, hogy a Néppárt honnan várja a támogatást.

"Semmilyen szövetség nem elképzelhető a Néppárttal addig, míg ki nem teszik pártcsaládjukból a Fideszt" - mondta a francia elnök pártjának második helyezett EP-képviselője, Pascal Canfin a France Inter rádiónak hétfőn. Az Euronews közlése szerint Macron pártjának EP-képviselője feltehetően ezzel arra reagált, hogy a Néppártnak szüksége lesz támogatókra ahhoz, hogy jelöltjük, Manfred Weber lehessen az Európai Bizottság elnöke.

Ahogy írják, a Néppárt továbbra is a legnagyobb frakciónak számít az EP-ben, de 2014-es eredményükhöz képest 7 százalékpontot vesztettek - így szükségük van szövetségesekre, akik támogatják Manfred Weber igényét.

A legkézenfekvőbb szövetséges a liberális frakció, az ALDE lenne, mondják, akik  rekordszámúhelyet nyertek az EP-ben.

Macron már vasárnap este informális találkozót szervezett Merkellel és más uniós vezetőkkel, hétfő este pedig együtt vacsorázott az újraválasztott spanyol miniszterelnökkel, a szocialista Pedro Sanchez-zel. A spanyol szocialisták rendelkeznek EP szociáldemokrata frakciójában a legtöbb hellyel. Macron a mai EU-csúcs előtt ebédre hívta a V4-es miniszterelnököket is.

Figyelmébe ajánljuk