Európa Tanács: Magyarországon a menedékkérőket nem tájékoztatják megfelelően a jogaikról

  • narancs.hu
  • 2019. május 28.

Belpol

Az ET emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó szakértői szerint hatékonyabb módszerekkel kell segítséget nyújtani az emberkereskedelem áldozatainak.

Hatékonyabb segítségnyújtást ösztönző szabályozásra és konkrét intézkedésekre van szükség az emberkereskedelem Európában szükséget szenvedő áldozatainak megsegítése érdekében - jelentette ki a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó szakértői csoportja (GRETA) kedden.

A szakértők nyolcadik, tavalyi általános jelentésükben aláhúzták, noha a tagállamok többet megvalósítottak a GRETA korábbi ajánlásaiból, az emberkereskedők markából szabadultaknak hatékonyabb jogsegélyt kell biztosítani. Megfelelő szállásra, orvosi kezelésre, pszichológiai segítségnyújtásra és anyagi támogatásra van szükségük, amelyek nagyban hozzájárulnak a társadalomba való újbóli beilleszkedésükhöz.

Davor Derencinovic, a GRETA elnöke kiemelte, az emberkereskedők fogságából szabadultaknak gyakran bizonytalansággal, lelki sérülésekkel kell megküzdeniük, amely növeli a további kizsákmányolásuk kockázatát. Az ilyen áldozatok megsegítése származásuktól, állampolgárságuktól függetlenül minden tagállam kötelessége - húzta alá.

A szakértői csoport Magyarországgal kapcsolatban felidézte, hogy egy tavaly áprilisban nyilvánosságra hozott jelentésben egyebek mellett a magyar-szerb határ közelében felállított tranzitzónákkal kapcsolatban, valamint a fóti Károlyi István Gyermekközpontban tett látogatást követően fogalmaztak meg aggályokat.

Mint írták, a tranzitövezetekben nincs meg "a bizalomnak az a légköre, amely lehetővé tenné az embercsempészek áldozatainak, hogy előlépjenek és beszéljenek a helyzetükről. A menedékkérőket nem tájékoztatják megfelelően a jogaikról és velük szemben alkalmazandó eljárásokról. Arra emlékeztettek, hogy az ET szakértői testületét az is aggodalommal töltötte el, hogy a 14 és 17 év közötti gyerekeket a magyar hatóságok felnőttként kezelik, ami ezt a csoportot még sebezhetőbbé teszi. A kollektív kiutasítással kapcsolatban aláhúzták, hogy így nehezebb felismerni, ha valaki embercsempészek áldozata - tették hozzá.

MTI

Figyelmébe ajánljuk