Bunda vagy állatvédelem? – Megbuherálták a derbit

Belpol

A lovas szakma felbolydult az elmúlt hetekben, ugyanis az év legfontosabb versenyére a csalás gyanúja vetül. A 98. Magyar Galopp Derby különös körülményeinek jártunk utána.

Egy korábban nem alkalmazott, váratlanul bevezetett állatorvosi vizsgálat miatt kizárták a 2020-as galopp derbi két favorit lovát. A szakma bundát gyanít, az „intézkedés” a lóversenyfogadást is befolyásolhatja. Ajánló a friss Magyar Narancsból!

„Ilyen még nem fordult elő. Ellopták a magyar derbit!" – mondja Korona Károly, a Korona Lovas Sportegyesület vezetője a Magyar Narancsnak. Beszámolója szerint az év legfontosabb, 14 millió forintos összdíjazású futamát, a 98. Magyar Galopp Derbyt lebonyolító Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft. augusztus 18-án, a versenyt megelőzően öt nappal közleményben értesítette az indulókat, hogy a Lóversenyzést Felügyelő Bizottság (LFB) jóváhagyta egy előzetes állatjóléti szűrővizsgálat próbajellegű bevezetését augusztus 21. és szeptember 30. között.

A döntést a sportsérülések minimalizálásával és az állatvédelmi gyakorlat erősítésével magyarázta az állami cég. A Kincsem Kft. gondozásában készülő szakújságban, a Magyar Turfban négy lovat (Calabrese, Bánk, Arktisz, Lucifer) neveztek meg a derbi esélyesének, viszont közülük csak kettő állhatott a starthoz, mivel Calabresét és Arktiszt az előzetes állatjóléti szűrővizsgálatot végző orvos javaslatára kizárták.

A derbi favoritja így Bánk lett, ám végül az esélytelenebbek között számon tartott Faust nyert. Nála, valamint a harmadik (Lucifer) és a hatodik (Stone Sober) helyezettnél doppingvizsgálatot rendeltek el. A favoritok kizárása és az elrendelt doppingvizsgálatok miatt a szakma több képviselője is arra a következtetésre jutott, hogy a szervezők Bánkot igyekeztek kihozni a derbi győztesének, hiszen a lovat tulajdonló istálló, az ESDE Bt. alkalmazásában áll évtizedek óta az az állatorvos, aki az állatjóléti szűrővizsgálatot végezte.

(...)

A lóversenyek során a lehetséges nyertesekre és azokra az indulókra is fogadni lehet, amelyeket kizárnak, lejelentenek. A szintén állami Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. ügyvezetője Pécsi István, aki a Kincsem Kft.-nek is vezető tisztségviselője – vagyis a fogadásokat és a versenyeket szervező két cég élén ugyanaz a személy áll.

(...)

Az állattenyésztésről szóló 2019-es kormányrendelet szerint a galoppfutamok lényegében a versenylófajták teljesítményvizsgálatának minősülnek; azok eredményeiből derül ki, hogy egy adott istálló mennyire sikeres a tenyésztésben. A derbiről kizárt Arktisz a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok tulajdona.

Ha kíváncsi az érintettek álláspontjára, a Szerencsejáték Felügyelet reakciójára, valamint a doppingvizsgálat eredményére és a 98. Magyar Galopp Derby végső győztesére, akkor vegye meg a friss Magyar Narancsot vagy fizessen elő rá!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk