Magyarország felszabadítja az ország stratégiai benzin- és dízeltartalékainak egy részét

  • narancs.hu
  • 2022. június 12.

Belpol

Erre a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása miatt van szükség.

Ausztriához hasonlóan Magyarország is elérhetővé teszi stratégiai tartalékainak egy részét belföldi felhasználásra, így a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása ellenére biztosított Magyarország üzemanyagellátása – jelentette be Palkovics László technológiai és ipari miniszter szombaton este.

A Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye szerint a hazai üzemanyagellátás biztosítása érdekében Magyarország felszabadítja az ország stratégiai benzin- és dízeltartalékainak egy részét, ezzel segítve a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása miatt kialakult helyzetet. A felszabadított stratégiai benzin- és dízeltartalékot az OMV a lehető leghamarabb visszapótolja.

Mint írják, az OMV osztrák olajfinomítójának meghibásodása ellenére Magyarországon biztosított az üzemanyagellátás.

A Telex az azóta megjelent kormányrendeletre hivatkozva azt írja, hogy Magyarország 18 millió liter 95-ös benzint és 29 millió liter gázolajat szabadít fel. Az OMV elsőbbségi hozzáférésre jogosult, de a rendelet szerint kizárólag „a magyarországi töltőállomás hálózatában és nagykereskedelmi partnerei részére értékesítheti tovább Magyarország határain belül történő kiskereskedelmi értékesítés céljából”.

Majd hozzáteszik: az eladott benzin és gázolaj 40 százalékát augusztus 31-ig, 60 százalékát pedig október 31-ig kell visszapótolniuk a felszabadított készlettel azonos összetételben, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség által meghatározott áron.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk