Élőképpel demonstráltak a pedagógusok az EMMI előtt

  • narancs.hu
  • 2022. június 11.

Belpol

A tanári társadalom elöregedésére próbálták felhívni a döntéshozók figyelmét.

Élőképes demonstrációt tartott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az eseményt az új Orbán-kormány megalakulásával megszűnt egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szalay utcai épülete előtt tartották – írja a Mérce.

A demonstráción Szűcs Tamás volt PDSZ elnök vezényletével, 100 tanár részvételével akottak meg egy élőképet: mindegyikük egy-egy színes lapot tartott a magasba. A színekből összeálló kép pedig azt mutatta, hogy a jelenleg állományban lévő pedagógusok között a különböző életkori csoportoknak mekkora az aránya.

  • Az adatoknak megfelelően a 30 év alattiakat jelképező kék lapot mindössze 7-en emelhették a magasba, hiszen ma az oktatásban az ő arányuk 7%.
  • A 30 és 40 éves korosztályt a sárga cédulávan csak 14-en képviselhették, az ő arányuk 10%-al csökkent az elmúlt években.
  • A 40 és 50 év közötti korosztályból harminckét ember emelte magasba a zöld lapot,
  • és 47 oktató tartotta magasba a piros színű cédulát, ők az ötven fölöttiek, akiknek az aránya jövőre elérheti az 50%-ot.

Szűcs Tamás azt mondta, hogy bár a tanév végén vagyunk, ez az esemény nem valaminek a zárása, hanem egy rendezvény a sorban, ugyanis a kormány alakulását látva további hasonló akcióra is szükség lesz. 

MInt  elmondta, a demonstráció nem váltja meg a világot, de felmutatja azt a problémát, amivel ők mindennap szembesülnek: azzal, hogy holnap ki fog tanítani.

"Az oktatók látják, a szülők kevésbé, de az Emmi dolgozói biztosan látják. Akkor is látták, amikor a munkaterhek megemelésével próbálták a tanárhiányt ellensúlyozni”

– fogalmazott Szűcs Tamás.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.