Már postázzák is a nemzeti konzultáció „kérdéseit”

  • narancs.hu
  • 2024. október 28.

Belpol

A párbeszédnek álcázott kampány költségei bizonyára idén is milliárdosak lesznek.

Hétfőn nyilvánosságra hozta a kormány a „gazdasági semlegességről” szóló új nemzeti konzultáció kérdései. A “Magyarország meg tudja csinálni!” nevet kapott kampány kérdőívek kézbesítését már el is kezdték, mind a 11 kérdéssel, ami valójában egyáltalán nem kérdés, mégis lehet vele állami pénzek kampányolni. Maga a gazdasági semlegesség kifejezés Orbán Viktor nyár óta megszületett dogmája, ami tulajdonképpen arról szól, hogy bármiféle erkölcsi alap nélkül üzleteljünk bátran a legsötétebb diktatúrákkal is.

Mutatjuk a kérdéseket:

  • Szükség van-e a Brüsszel által a keleti országok ellen indított „kereskedelmi háború” által indokolt gazdasági semlegességre.
  • Magyarországnak van-e szüksége saját gazdaságpolitikára, vagy „minden kérdésben követni kell Brüsszelt, és csak a nyugati mintákat szabad átvenni a gazdaságba”?
  • Szükség van-e tőkejuttatásra a – multikkal szembeállított – magyar kis- és középvállalkozások számára?
  • Szükség van-e az „erejükkel visszaélő” multinacionális cégek megbüntetésére, vagy Magyarországnak – a „brüsszeli szabályokat” elfogadva – nem léphet fel saját eszközeivel a multinacionális cégekkel szemben.
  • Szükség van-e egy olyan, többéves bérmegállapodásra a munkáltatókkal és a munkavállalókkal, melynek eredményeképp eljöhet a négyszázezer forintos minimálbér és az egymillió forintos átlagbér?
  • Szükség van-e a fiataloknak szóló, a diákhitelhez hasonlóan nulla kamatozású „munkáshitelre”?
  • Támogassa-e a kormány adókedvezménnyel, hogy a cégek hozzájárulhassanak az alkalmazottjaik lakbéréhez, és lehessen-e felhasználni a SZÉP-kártyát lakásfelújításra?
  • Szükség van-e a CSOK Plusz programon túl új kollégiumok építésére és a fiatalok számára kedvezményes, 5%-os kamatozású lakáshitelre?
  • Szükség van-e a tizenharmadik havi nyugdíj állandósítására, vagy „Brüsszel követelésének” engedve meg kell szüntetni?
  • Szükség van-e a gyermekek után járó adókedvezmények megduplázására, netán “Brüsszelt követve” a migrációt kell támogatni?
  • Elutasítsa-e az ország az Európai Bíróság döntését, miszerint Magyarországnak azért kell napi egymillió euró büntetést fizetnie, „mert nem nyitja meg a határait a bevándorlók előtt”?

A nemzeti konzultációk az ősidőkben valóban tartalmaztak kevésbé irányított kérdéseket is 2010 előtt, de a NER kiépülése óta már teljesen irányítottá vált az egész, ami miatt eleve bele van kódolva, mi lesz a válasz rájuk, főleg tudva, hogy gyakorlatilag csak a Fidesz-szavazók töltik ki. Kampánynak bizonyára jó, a költsége a legutóbbinak például 2,7 milliárd forint volt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk