Márki-Zay Iványi Gábort kérné fel köztársaságielnök-jelöltnek

  • narancs.hu
  • 2022. február 7.

Belpol

Úgy tudni, a lelkész vállalná a felkérést. Az ellenzéki pártok még egyeztetnek, Márki-Zay meg akciózik.

Márki-Zay Péter a hétvégén beszélt Iványi Gáborral, az Oltalom Karitatív Egyesület elnökével, és megkérdezte a lelkészt, elvállalná-e köztársaságielnök-jelöltségetírja a Telex.

Nem vagyok abban a pozícióban, hogy a hatpárti konszenzus hiányában felkérjem. Csak érdeklődtem, hogy nyitott lenne-e egy ilyen felkérésre”

– mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a lapnak. Hozzátette, a jelölésről a pártvezetők fognak dönteni. De egyelőre az is elképzelhető, hogy úgy határozhatnak, nem vesznek részt az államfőválasztásban, hisz' az ellenzék azt szeretné, ha a köztársasági elnököt nem az Országgyűlés választaná, hanem közvetlenül az állampolgárok.

Márki-Zay szerint azért is lenne jó államfőjelölt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, mert Orbán Viktor és a Fidesz képviselői csak nehezen tudnának ellene szavazni, miután ő keresztelte meg a miniszterelnök két idősebb gyermekét, Ráhelt és Gáspárt. „Azt gondolom, hogy hívő keresztény emberként, lelkészként ő a jobboldaliak számára is elfogadható, a szociális érzékenysége, hajléktalanokért és más rászorulókért végzett munkája okán meg baloldalnak is nagyon szimpatikus” – mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Ő valóban tudná integrálni a nemzetet, a fideszeseket és nem fideszeseket, a jobb- és baloldaliakat is.”

Iványi nem zárkózna el a felkéréstől, elvállalná a feladatot, ha felkérnék a pártok – erősítette meg az információt a Telexnek.

Mint ismert, az ellenzéki pártok döntésének lényegében nem sok jelentősége lesz az eredmény szempontjából, hisz' a Fidesz-KDNP kétharmados többséggel meg fogja tudni választani Novák Katalint. Viszont a hivatalosan nyilvántartásba vett köztársaságielnök-jelöltek 15 perc felszólalási lehetőséget kapnak a parlamentben a szavazás előtt. Ezért lenne jó lehetőség az ellenzéki pártoknak, ha indítanának egy jelöltet, aki alig egy hónappal az országgyűlési választás előtt beszédet mondhat az Országgyűlésben.

A lap információi szerint egyelőre még nem született Iványi jelöléséről, mert a Jobbik nem támogatja. Jakab Péter a Spirit FM-ben arról beszélt, hogy még három személy van versenyben a jelöltségért. A Jobbik egy nemzetközileg elismert magyar professzort szeretne, de még zajlik a vita az ellenzéken belül.

(Telex)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk