Mától a védettségi igazolvány az utazásokat is könnyíti

  • narancs.hu
  • 2021. április 30.

Belpol

A kormányrendelet a csütörtök éjjeli Közlönyben jelent meg.

A védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárokra és tartózkodási engedéllyel itt élőkre nem vonatkoznak az utazási korlátozások – jelent meg a rendelet az április 29-i Magyar Közlönyben.

A szabályozás 23 órakor hatályba is lépett, ez azt jelenti, hogy mindazok, akik már megkapták a védettségi igazolványukat szabadon átléphetik a határt magáncélból is.

Eszerint tehát itthon nem kell karanténba vonulnia annak, aki külföldről tér haza és rendelkezik magyar védettségi igazolvánnyal. 

A rendelet emellett tartalmazza, hogy az utazás lehetősége azokra is vonatkozik, akiknek olyan országtól van igazolásuk, amely a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött Magyarországgal. A rendeletben szerepel, hogy egyelőre Szerbiéával és Montenegróval él ilyen megállapodás. A hvg.hu hozzáteszi, hogy Szijjártó Péter bejelentése szerint további tárgyalások vannak folyamatban Görögországgal és Izraellel is.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?