Orbán lényegében beismerte, hogy "nemzeti" befolyás lesz az egyetemeken

Belpol

A rádióban beszélt a kormányfő, szerinte bárhova lehet majd utazni a magyarországi oltásokkal, de most jó darabig pénteken oltanak utoljára Pfizerral. 

Ma egy újabb szakaszhatárhoz érkezünk, szombat reggeltől a kijárási tilalom kezdete éjfél lesz, a boltok és vendglátóipari egységek 11-ig lehetnek nyitva, és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban.  

Orbán azt mondta, csütörtök este már 3,9 millió felett járt a beoltottak száma, ezért pénteken és szombaton biztosan meglesz a 4 millió beoltott, és életbe lépnek az új szabályok.

Bejelentette azt is, hogy a 16-18 év közöttieket is beoltják, de csak Pfizerrel, az oltás kezdete pedig az érettségik után lesz, mert nem szeretnék, ha az immunreakciók miatt bárkinek gondja lenne az érettségivel. Azt is mondta, hogy ezért félre kell tenni a Pfizer oltóanyagot az ő számukra. Közölte, hogy 

ma még tudunk oltani a Pfizerral, de holnaptól már nem, mert a diákoknak félre kell tenni, legközelebb hetek múlva jut majd csak Pfizer-vakcina másoknak.

Ennek ellenére azt fejtegette, hogy összesen annyi vakcina van már az országban, ami már mindenki számára elegendő. "Oltóanyagunk van, oltási képességünk van, most már csak az embereken múlik, hogy felvegyék az oltást" - közölte. 

A hétvégi terasznyitást és a tömeges jeleneteket firtató kérdésre azt mondta, korábban úgy védekeztünk, hogy elzárkóztunk, ezzel a vírus terjedését lassítottunk, "de most már támadásban vagyunk, a vakcina megöli a vírust abban az értelemben, hogy ez egy golyóálló mellény, és mindenkinek van egy golyóálló mellénye vagy a háziorvosnál, vagy az oltási ponton. Vegye föl!". Hozzátette, 

nem vagyunk túl a járványon, de az utolsó, döntő, megnyertnek tekinthető csata közben vagyunk. 

Azt is mondta, hogy a szállodák kinyitásáról megkérdezték az embereket a konzultációban, és 65 százalék azt mondta, hogy érdemes megtenni a különbséget a védettek és nem védettek között. 

"Felmerültek alkotmányos kérdések, de ezeket nem látjuk igazoltnak"

- mondta arra, hogy a védettségi igazlvány alkalmazása nem sért-e alapjogokat.

Az utazási jogokról azt mondta, felhatalmazta Szijjártó Péter külügyminisztert arra, hogy kössön kétoldalú megállapodásokat, hogy egyes országokkal fogadjuk el egymást védettségi igazolványát. Közölte, két országgal már sikerült, ezek Montenegro - "ott van tengerpart" - és Szerbia. 

"Elterjedt, hogy kínaival nem lehet utazni, de ez szamárság, engem is azzal oltottak, én is menni fogok" - jelentette ki Orbán, aki szerint mindendéle oltással mindenhova menni lehet majd. Azt is mondta, hogy uniós igazolvány csak hetek, hónapok múlva lesz, de

akármilyen vakcinával oltottak be egy magyar embert, utazhat, ahova akar. 

Arra a felvetésre, hogy miért lehet sportrendezvényt tartani, amikor lakodalmat nem, Orbán azt fejtegette, hogy sportrendezvényre akkor lehet menni, ha van védettségi igazolvány, de a násznépet nem akarják kettészakítani ez alapján. Mint mondta, azok a nehezen kezelhető helyzetek, ahol összkeveredhetnek a védett és nem védett emberek, például az éttermeknél, ahol bent védettek ülnek majd, kint viszont bárki, de a mosdóban összekeveredhetnek, ezért ott maszkot kell viselni. 

Arról is beszélt, hogy a horgászokkal is kell foglalkozni, mert a süllő- és balinfogási tilalom most jár le, ezeket pedig éjszaka érdemes fogni, ezért a kijárási tilalom úgy jár le, hogy az éjszakai horgászat megengedett. A horgászok 700 ezren vannak - imertette, hozzátéve, hogy sokszínű az ország, ebből fakad az ország ereje is. 

Arra a kérdésre, hogy 4,5 vagy 5 millió beoltottnál lesz-e a következő lépés, Orbán azt mondta, ezt még nem tudják, mert ha van egy határidő, a magyarok mindig a végén rohamozzák meg például adóbevallásnál az adóhivatalt, és az oltásokkal is így van ez, de amikor eléri a beoltottak aránya a nagykorúak felét, és javulnak az adatok, akkor ez a roham lassul. "Ma már több a vakcinánk, mint ahányan fel akarják venni az oltást. Ha egy állampolgár regisztrál és időpontot akar kapni, akkor regisztrál és megkapja, függetlenül attól, hogy hány éves és milyen egészségi állapotban van" - állította, hozzátéve, hogy Európában a magyarok tudták ezt a teljesítményt először elérni.  

Szóba került az egyetemek átalakítása, alapítványi fenntartásba adása is. Erről azt mondta, örül, hogy végre az élet visszatér a normális kerékvágásba, és más témák is kaphatnak figyelmet, de még mindig a vírus és az oltás az első, mert a vírus nem magától szorul vissza, ezért mindenki vegye fel az oltást. 

Az egyetemi átalakításokat övező vitáról viszont azt mindta, az normális dolog, hogy ha a baloldalnak az a véleménye, hogy az Alkotmánybíróság vizsgáljon meg egy jogszabályt, akkor ezt az Alkotmánybíróság tegye is meg, de a modellváltást is megindokolta. Azt fejtegette, hogy Magyarországon rendkívül rugalmatlan felsőoktatás működik, és a fénye is megkopott, "mindannyian érezzük, hogy az egyetemekben, tanárokban, diákokban több van, mint az a teljesítmény, amit leadnak", tehát a rendszer valahogy jól működik, és a világ legjobb egyetemei valami rugalmas, nem állami, alapítványi formában működnek, ezért döntöttek az alapítványi fenntartás mellett.

Azt mondta, kiválasztottak néhány egyetemet, voltak erről viták, de vannak tapasztalatok, de

"miután az egyetemei világ is látta, hogy ez egy pozitív változás, bejelentkeztek egyetemek, hogy ők is szeretnének átalakulni. Tehát nem a kormány döntött így, hanem az egyetemek jelentkeztek"

Azt is mondta, sokat vár az átalakítástól, mert "ez egy lokomotív", az intelligencia húzóerő. 

Az alapítványi fenntartás máshol szerinte inkább szervesebben alakult ki, "Magyarországon meg a kommunisták mindent leállamosítottak", ezért a szerves fejlődés megszakadt, illetve már Trianon után a határon túlra került egyetemek átköltöztetése is megrázkódtatta őket. Orbán szerint az emberek fejében az van, hogy valami vagy állami vagy magán, de ezek közcélú vagyonkezelő alapítványok, a nekik adott vagyon és költségvetési támogatás nem használható másra, csak oktatásra, és az egyetem saját céljaira, ezért szerinte hosszú távon stabilan működhetnek majd. 

Azt mondta, a kormányok sem tudják majd rángatni ezeket az egyetemekt, ezek sokkal szabadabbak lesznek, nagyobb lesz az autonómiájuk. Szerinte a baloldal azért támadja az átszervezést, mert ennek politikai oka van, a baloldal internacionalista, "az egyetemek meg nemzeti intézmények", és "nem is akarjuk, hogy valami globalista, nemzetei karakterüket elvesztő intézményekké váljanak", persze ott kell versenyezniük a nemzetközi térben, de magyar egyetemként. 

"Értelemszerűen amikor felkérjük a kurátorokat, akkor olyan embereket fogunk oda felkérni - ez Palkovics miniszter úrnak a tisztje - akik rendelkeznek ezzel a nemzeti szemlélettel"

Hozzátette, nem is tud jó szívvel olyat javasolni egy ilyen kuratóriumba, aki ilyen internacionalista, globalista szemléletű.

"Nagyon helyes és jó, hogy éppen most, amikor nemzeti kormányunk van, most állítjuk hosszú távon is kiszámítható pályára az egyetemeket, mert így megmaradnak a nemzeti érdek és a nemzeti gondolat körében"

- ismerte el. 

A továbbiakban Orbán a műsorvezető felvetésére, miszerint a baloldaliak között több az oltásellenes, kifejtette, hogy a felméréseik szerint a kormánypárti gondolkodású emberek 71 százaléka hajlandó magát beoltatni, míg a baloldalnál ez csak 59 százalék. Szerinte ezen az látszik, hogy a baloldal oltásellenes, és ha valaki rájuk figyel, annak meg is van az eredménye, de ő azt kéri a baloldali emberektől, hogy ne hallgassanak rájuk, ez nem politikai kérdés, rossz dimenzióban akarnak választ adni a kormánnyal való elégedetlenségre, ne csináljanak politikai kérdést ebből, mert "az oltás nemzeti ügy". 

Szóba kerültek a járvány miatti támogatások is, Orbán erre azt mondta, a támogatás sosem elég, aki kapja, mindig azt mondja, hogy többet szeretne, de az újrainduláshoz elég a támogatás, a sikerhez nem. Közölte, hogy gazdasági újraindítási operatív törzset fognak felállítani hamarosan, a 2022-es költségvetés pedig az újraindítás költségvetése lesz, és mindenféle támogatásokat adnak benne.

Szerinte az emberek ahhoz szoktak, hogy a válságkezeléskor elvesznek, mert a baloldal ezt csinálta, de a nemzeti válságkezelés nem ilyen, lesz majd a 13. havi nyugdíj visszaépítésének következő lépése, és a 25 év alattiak adómentessége is megvalósulhat. Mint mondta, a nemzeti alapú válságkezelés és újraindítás más logikájú, mint a baloldali. 

Szó esett arról is, hogy egyesek kisebb költségvetési hiányt javasolnak, de Orbán szerint ezt most nem tudják teljesíteni, mert le kellene mondani olyan dolgokról, mint a támogatások, 13. havi nyugdíj, amiket össze akarnak kapcsolni az újraindításokkal, ezért

most a hiánycéltól el kell tekinteni. 

Végül a közelgő anyák napja kapcsán beszélt arról, hogy egy dísztáviratot küldött az édesanyjának, ezzel a megszűnő táviratra is emlékezett, majd arról beszélt, hogy az "asszonyokat, nőket, családanyákat gyötörte meg lejgjobban a válság", ezért minden tiszteletet megérdemelnek. 

Figyelmébe ajánljuk