Amit a cégeknek szabad, az önkormányzatoknak tilos

  • narancs.hu
  • 2021. április 29.

Belpol

Saját oltópontot nyitnak kormányzati engedéllyel. 

A Mol, a Mercedes, a Suzuki, az Audi és a Richter mellett kisebb vállalatok is nyitnak oltópontot kormányzati engedéllyel, saját kézbe véve a dolgozók védelmét a koronavírus ellen. Az önkormányzatok korábban hiába ajánlották fel, hogy ugyanígy közreműködnek, arra a kezdeményezésre nem volt fogadókészség a kormánynál  – írja a hvg.hu.

A hvg.hu-nak nyilatkozó szakjogász úgy tudja, több céget a területileg illetékes iparkamara keresett meg azzal, hogy közvetítene a vállalati oltópont létrehozása érdekében.  A portál arra jut, nem világos, milyen szerepet játszanak a kamarák ebben a folyamatban, mert a köztestület több megyei szervezete nem tud erről, a központ, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pedig a kérdésre azt felelte, a magyar gazdaságnak is elemi érdeke, hogy minél hamarabb legyőzzük a vírust, ezért a kamara támogat minden törekvést, de ezekkel kapcsolatban „ az eddig megismert javaslatokon túlmenően” további információt nem tud adni.

A maszek oltóponthoz a cég a helyet, az állam a vakcinát adja, és általában a cégtől függetlenül működő üzemorvos adja be az oltást. A vállalati oltópontokon beadott oltások olyanok, mintha az állami rendszerben adták volna be őket, rögzítik az állami nyilvántartásban, így automatikusan jár az oltási igazolvány.

A vállalati oltópontokon jellemzően eddig azokat az oltásokat ajánlották, amelyeket vissza szoktak utasítani: az orosz, a kínai és az AstraZeneca vakcinát.

A Mol esetében a cég foglalkoztatás-egészségügyi partnerénél, az Affideánál alakítják ki az oltópontokat, és a cég egészségügyi szakszemélyzete segít az oltások beadásában.

A vállalati oltópontokon most az adott cég dolgozói szerezhetnek védettséget a vírus ellen, de a jelek szerint a cégek bővítenék a kört. „A lehetőség csak a Mol Nyrt. és leányvállalatai számára él, illetve a töltőállomásokon dolgozó kollégáknak is biztosítjuk a védőoltást. Továbbá kezdeményeztük a Kormányhivatalnál, hogy másoknak is megszerveznénk az oltást, például a kritikus projekteken dolgozó kivitelezőink számára” – közölte a hvg.hu-val a Mol.

Az Audi is arra törekszik, hogy engedélyt kap rá, ne csak a dolgozói, hanem azok családtagjai, később pedig a partnercégek alkalmazottai is megkaphassák náluk az oltást.

Figyelmébe ajánljuk