Több katonaiskolát akar a kormány: a következő 10 évben 8-10 intézménnyel tervez

  • narancs.hu
  • 2020. június 2.

Belpol

De a képzések fejlesztése állítólag nem jelenti azt, hogy a kormány a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállításán gondolkozna. A honvédségi utánpótlás megteremtése a cél.

A tervek szerint 2030-ig 8-10 honvédközépiskola és kollégium, illetve honvédkollégium kezdi meg működését Magyarországon – közölte a Népszava kérdésére a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A katonai középiskolák nagy része a kötelező sorkatonai szolgálat 2014-es megszűnése után zárt be. A lap cikke szerint a tárca azt is jelezte, hogy a képzések fejlesztése nem jelenti azt, hogy a kormány a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállításán gondolkozna, egyszerűen csak a honvédségi utánpótlás megteremtése a cél. A minisztérium szerint a helyszínek kiválasztásakor fontos szempont, hogy "az iskola katonai szervezet által történő támogatása" biztosított legyen, másrészt hosszú távon az országos lefedettség megvalósuljon.

Két új katonai középiskola megépítésének az előkészületei már elindultak Hódmezővásárhelyen és Székesfehérváron.

Jelenleg 68 középiskolában folyik honvédelmi nevelés a Honvéd Kadét Program keretében, és további intézmények jelezték csatlakozási szándékukat. A 2019/2020-as tanévben több mint 2000 diák vett részt emelt szintű honvédelmi nevelésben – írja a Népszava.

Neked ajánljuk