Mégsem lesz új Nemzeti Alaptanterv

  • narancs.hu
  • 2019. december 19.

Belpol

Váratlan fordulat.

Nem vezetnek be új Nemzeti Alaptantervet (NAT) – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón, amiről a hvg.hu tudósított. Érdemi magyarázatott nem adott, csak annyit mondott: nem érkezett annyi változtatás, ami ezt indokolná, ezért csak az új NAT-ot módosítják majd. Ezzel együtt elismeri a miniszter az új alaptantervvel kapcsolatos elvégzett munkát.

A portál emlékeztet, hogy Kásler Miklós EMMI-miniszter még a tanévnyitón arról beszélt, hogy elkészült a NAT új változata, és azt a jövőre felmenő rendszerben bevezetik. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár novemberben azt mondta, hogy év végéig fogadja el a kormány az alaptantervet, és 2020 szeptember 1-jétől vezetik be.

Az ügy előzménye, hogy az irodalomtanterven dolgozó szakértők feláltak, amiért a szélsőjobboldali történésszel, Takaró Mihállyal kellett együtt dolgozniuk.

Felálltak az irodalomtanterven dolgozó szakértők Takaró Mihály miatt

Nem kívántak együtt dolgozni a szélsőjobboldali irodalomtörténésszel. A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban hosszabb cikkben foglalkozunk a magyar nyelv és irodalom tanterv előkészítésével, amelyben egy ponton megjelent Takaró Mihály szélsőséges megszólalásairól ismert irodalomtörténész. Néhány részlet a cikkből: Június végén otthagyta az új Nemzeti alaptanterv (NAT) előkészítésével megbízott kutatócsoportot a magyar nyelv és irodalom tantárgyon dolgozó valamennyi szakértő, összesen hat fő - értesült lapunk több forrásból.

Figyelmébe ajánljuk