Mégsem vinnék Debrecenbe a Természettudományi Múzeumot

  • narancs.hu
  • 2024. március 6.

Belpol

A kormányzati indoklás ugyanaz, mint amit a szakma öt éve hangoztat.

Mégsem költöztetnék Debrecenbe a Természettudományi Múzeumot, hanem a korábbi kormánydöntést felül kellene bírálni és inkább a IX. kerületbe, az egykori Kilián-laktanyába kellene áthelyezni az intézményt – derül ki egy, a Válasz Online birtokába jutott előterjesztésből. A Csák János tárcája által készített friss dokumentumban épp olyan indokok alapján maradnak Budapesten a múzeum, amelyeket a döntés öt évvel ezelőtti megszületése óta a szakma is folyamatosan hangoztat.

 

A százmilliárdok eltapsolása és a mozgatás tehát továbbra sem került le a napirendről, a legnagyobb blődségnek viszont talán mégiscsak megálljt parancsolhat a józan ész – írja a lap, emlékeztetve, hogy a Debrecenbe költöztetésről 2019-ben döntött a kormány. 

Arról, hogy a meg sem kezdett költöztetés – amelyet tavaly az energiaválság miatti beruházásstopra hivatkozva halasztott tovább a kormányzat – lekerült a napirendről, már tavaly ősszel beszélt a jelenleg a Józsefvárosban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mellett működő intézmény főigazgatója. 

Bernert Zsolt akkor a kerületi lapnak, a Józsefváros újságnak a Debrecenbe költözésről azt mondta: „sikerült beszélni erről miniszterelnök úrral, aki azt mondta, most nem olyan a helyzet, újragondolják a dolgot, és látják, hogy Budapesten nagy szükség van egy természetvédelmi múzeumra”. 

A lap kormányzati értesülései szerint

az előterjesztés a közigazgatási államtitkári értekezletet már megjárta, a kormány azonban még nem tárgyalta azt. 

De, mint írja, kérdés, hogy egyáltalán megvalósítható bármelyik terv a közeljövőben. Lázár János építési és közlekedési miniszter határozottan az építkezések visszafogásáról beszélt, jelezve: a költségvetés egyensúlya elsődleges szempont, nem tudja tehát megígérni, hogy idén jelentősebb beruházásokat finanszírozna a kormányzat. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk