Megszűnt Sopronban a gyermekkardiológia

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 5.

Belpol

Egy soproni család tavasz óta próbált gyermekének időpontot szerezni, végül szeptember végére kaptak. Aztán jött a levél, hogy Győrbe kell menniük. 

Egy soproni család tavasz óta próbált hároméves gyermeküknek időpontot szerezni a helyi gyermekkardiológiai szakrendelésre, végül csak szeptember végére sikerült időpontot kapniuk. Augusztus végén azonban kaptak egy levelet, mely szerint 27-től megszűnik a gyermekkardiológiai rendelés, ezért minél hamarabb kérjenek új időpontot a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházba – írja a Telex. Mindez komoly felzúdulást keltett a soproni szülők körében, ugyanis Győrbe különösen nehéz időpontot szerezni. Egyes helyeken 2022-re elfogyott minden lehetőség, de ha lenne is hely, méltánytalannak találják a hosszú utazást.

A lap szerint a Soproni Gyógyközpontban eddig heti 8 órában volt gyermekkardiológiai szakrendelés, amit egy megfelelő szakvizsgával rendelkező háziorvos tartott közreműködői jogviszonyban. A rendelés azért szűnt meg, mert az orvos a továbbiakban nem kívánja ellátni ezt a feladatot – válaszolta a Telex megkeresésére az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő).

Továbbá az Okfő tájékoztatása szerint az elérhető vizsgálati időpontok a gyermek klinikai tüneteitől, a gyermek életkorától, illetve attól ténytől függenek, hogy első szakvizsgálatról vagy már gondozott gyermek kontrollszakvizsgálatáról van-e szó.

„A relatív sürgős esetek 1-2 napon belül, az enyhébb esetek vagy a kontrollvizsgálatok néhány hónap előjegyzési idővel érhetőek el”

– áll a tájékoztatásban. 

A Sopronban és környékén élő szülők ilyen esetekben kérhetik az utazási költségeik megtérítését. Az ellátás helyszínén a kórház az egészségbiztosító (NEAK) által üzemeltetett informatikai rendszerben rögzíti azokat az adatokat, amelyek szükségesek az utazási költségtérítési támogatáshoz. „Ezt követően az utazási költségtérítési támogatás iránti kérelem személyesen, postai úton vagy elektronikus úton – Ügyfélkapun keresztül – nyújtható be a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalhoz” – válaszolta a Telexnek a kórházi főigazgatóság.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk