Kína kérésére titkosította Szijjártó a Budapest-Belgrád vasút hitelszerződését

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 5.

Belpol

Több mint két éves per végére került pont. Korábban kikérte magának a külügy, hogy a kínaiak érdekében cselekedne, mostanra viszont ez maradt az egyetlen érve. A Kúria pedig elfogadta ezt. 

Több mint két éve indította Szél Bernadett korábbi országgyűlési képviselő a perét, hogy megismerje a jelentős részben kínai kölcsönből megvalósuló Budapest-Belgrád vasút hitelszerződését. 

A 444.hu beszámolója szerint a Kúria június végén elfogadta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) arra vonatkozó érvelését, hogy Szijjártó Péter tárcavezeté 2020 tavaszán miért titkosította a beruházás forrását biztosító dokumentumot. 

„Magyarország külpolitikai érdeke egyértelműen fellelhető abban, hogy amennyiben a kínai fél azt kéri, úgy Magyarország nem hozza nyilvánosságra a szerződést, az ellenkező eset nyilvánvalóan a felek közötti bizalomvesztéshez, továbbá az államok közötti kapcsolat megromlásához vezethet”

– áll a KKM érvelésében. 

Szél Bernadett szerint abszurd, hogy a Kúria erősebbnek tartja egy kínai-magyar szerződésben foglalt paragrafust az Alaptörvénynél és az információszabadságról szóló törvénynél. 

A portál emlékeztetett, a KKM először kikérte magának, hogy a kínaiak kérésére titkosította volna a szerződést, de harmadfokon az maradt az egyetlen érve, hogy figyelembe kell venni a kínaiak véleményét. A beruházást egyébként Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége, valamint két kínai vállalat végezheti el. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk