Megtalálta a baloldal a tökéletes jelöltet a Belvárosban: az MSZP-s, aki családilag érintett a sötét ingatlanügyekben

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2019. április 9.

Belpol

Tüttő Kata ott lenne polgármester, ahol Leisztinger Tamás ingatlanozik a fideszes kerülettel.

A zuglói Fidesz-MSZP-s nagykoalíciós parkolási mutyihoz hasonló történet van kibontakozóban a 2014-ig Rogán Antal vezette V. kerületben, miután szombaton bejelentették: az MSZP-s Tüttő Katát indítanák a körzetben a baloldal jelöltjeként.

Leisztinger-Fidesz-tengely?

Tüttőnek ugyan nincs túl sok köze Belváros-Lipótváros Önkormányzatához, lévén jelenleg a XII. kerület önkormányzati képviselője, de mostani jelölésével kapcsolatban van ennél nagyobb kérdőjel is.

Egész pontosan ez:

false

 

Tüttő ugyanis több forrás szerint is élettársa Leisztinger Tamás milliárdos-oligarchának. Ezzel önmagában eszünkbe nem jutna foglalkozni – magánügy lévén –, ha a a fideszes vezetésű, belvárosi önkormányzat nem favorizált volna a közelmúltban egy Leisztinger Tamáshoz köthető céget, amely meglehetősen olcsón megvásárolhatta a világörökség részét képező, Duna-parti Belgrád rakpart 27. számú épület 1410 négyzetméterét.

Minderről még tavaly decemberben döntött a fideszes többségű önkormányzati testület.

false

 

Az 1410 négyzetméterért a 30 százalékos kedvezmény levonása után közel 350 millió forintot kértek: ez csaknem 250 ezer forint négyzetméterenként, ami bagó, ha figyelembe vesszük, hogy piaci körülmények között ebben a zónában 1-1,5 millió forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát az igatlanok. Ráadásul a fent említett volt önkormányzati építményhez pince is tartozik.

Erről az ingatlaneladásról néhány hete számoltunk be. Mint azt kiderítettük, a kedvezményezett cég a Belgrád 27. Ingatlanhasznósító Kft. lett, amelynek két tagja van: a néhány áttéten keresztül a Leisztinger Tamáshoz köthető Stúdió-V, valamint a Duó Consulting (amely más miatt érdekes, erre lentebb bővebben kitérünk).

A szóban forgó helyiség közelmúltját januárban a kerület ügyeiben jártas drotker.blog.hu dolgozta fel. A blogot a kerület LMP-s képviselője, Csonka Krisztián jegyzi, aki közzétette a vonatkozó önkormányzati előterjesztést is: ebből kiderül, hogy 1000 négyzetméter a földszinti, illetve a félemeleti rész, és mintegy 400 a pince. Mi több, 2014 után „az önkormányzat saját költségén kicseréltette az épület összes homlokzati nyílás­záróját, hatalmas üvegportálokat kialakítva".

A belső részek felújítása is lezajlott, a helyiség szerkezetkész állapotba került. "A önkormányzatnak mindez állítólag sok tízmillió forintjába került" még azelőtt, hogy 2016 nyarán aláírták volna a bérleti szerződést a Leisztingerhez köthető céggel. És két év múlva már meg is vásárolhatták kedvezményesen "az ingatlant, anélkül, hogy ott bármit csináltak volna” – jegyzi meg a blog.

Belgrád rakpart 27.

Belgrád rakpart 27.

Fotó: Németh Dániel

Alacsony ár, gyanúsan nagyvonalú előzmények: minden adott tehát, hogy a Belgrád rkp. 27. értékesítése kiérdemelje az ingatlanmutyi kifejezést. Ha mindez nem lenne elég, nézzük meg a projektcég másik tulaját, a Duó Consultingot!

A háttérben ott motoszkál Rogán jobbkeze

Márciusi cikkünkben hosszan foglalkoztunk ezzel a céggel (amely a Gerlóczy utcában is érdekelt lett egy önkormányzati ingatlanban), ugyanis innen a szálak Rogán Antal bizalmasa, Kertész Balázs felé vezetnek.

Kertész egyébként a kerület ingatlanügyeit intéző Belvárosi Vagyonkezelő igazgatótanácsának elnöke, azaz elég befolyásosos ezen a területen is. Ő azért kerül szóba, mert a Duó tulajdonosa egy Polimetikus nevű Zrt., amelynek egyetlen részvényese van: az ügy­vezető Pozsgai Péter. Aki viszont nem más, mint Kertész Balázs jelenlegi vagy korábbi (erről eltérő információink vannak) sógora, Kertész (jelenlegi vagy korábbi) feleségének a testvére.

Ez a ma már törölt Pauricius Kft. adataiból derült ki, amely cég Kertész Balázs korábbi budai lakóhelyére volt bejegyezve, és benne tulajdonostárs volt Pozsgai Péter mellett Kertész felesége is. Arról a Pozsgai Petráról van szó, aki a MobilSign Kft.-ben éveken át tulajdonos volt, és a cég évekig a Kertésszel közös budai ingatlanjukba volt bejegyezve.

A MobilSignról a Népszabadság írt először: ez volt az a cég, amelynek két másik tulajdonosa, Csík Balázs és Lengyel Balázs közös elektronikus aláírási szabadalmat jegyzett a híres magyar politikus-feltalálóval, Rogán Antallal, amiért utóbbi kapott is 25 millió forintot a cégtől. Tavaly a 24.hu írta meg, hogy Rogán feltalálótársai a svájci Zugba „léptették le” az uniós támogatásokból meggazdagodó cégük nyereségét, oda, ahol Kertész Balázsnak lakása volt. A Narancs pedig azt tárta föl tavaly, hogy Kertész egy gellérthegyi álomvillába költözött be, amelynek tulajdonosi szálai úgyszintén Svájcban válnak láthatatlanná.

A Polimetikus – amely a lakóépület-építéstől a bontáson, vakoláson át egy sor olyan tevékenységgel foglalkozik, ami jól jöhet egy építkezésnél – tekintélyes, 100 millió forintos törzstőkével indult. Ez elég nagy összeg, ha figyelembe vesszük, hogyan teljesítettek Pozsgai Péter cégei a múltban. A vállalkozónak a Polimetikuson kívül csupán egy veszteséges reklámcége van, illetve tag egy pármilliós nyereséget hozó családi vállalkozásban. Éppen ezért a 100 millió forint eredetéről, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó terveiről is érdeklődtünk nála – sikertelenül, mert nem válaszolt.

De vissza Leisztinger Tamáshoz!

A cégadatok alapján tehát nemcsak az látszik, hogy Leisztinger érintett a belvárosi ingatlanmutyikban, de az is feltűnő, hogy ebben a projektjében valamiért épp egy Kertész Balázshoz kapcsolható társat választott. (Logikailag kevéssé érthető módon: egy ilyen mértékű projekthez a milliárdos Leisztingernek aligha van szüksége partnerre, de hogy valójában ki kinek a strómanja ebben a sztoriban, nem tudtuk kideríteni, mert ahogy Pozsgai, úgy Leisztinger sem reagált megkeresésünkre.)

Leisztinger Tamás

Leisztinger Tamás

Fotó: Sióréti Gábor

Ezek után térjünk vissza Tüttő Katához, aki Leisztinger Tamás élettársa, és a baloldali ellenzék polgármesterjelöltje egy olyan kerületben, ahol az elmúlt időszak leghangosabb ügye az értékes ingatlanok kiárusítása volt.

Épp ezért Tüttő indítása nemcsak meglepőnek, de öngólnak tűnik a baloldal részéről egy olyan körzetben, ahol az ingatlanügyekkel lehetne talán a legjobban kampányolni. Megkerestük az ellenzéki jelöltek egyeztetésében komoly szerepet játszó Molnár Zsoltot, az MSZP budapesti elnökét, hogy nem látja-e problémásnak Tüttő jelölését épp az V. kerületben. Molnár válasza röviden ez volt: nem.

Bővebben pedig ezt válaszolta:

Tüttő Kata 17 éve a budapesti közélet megbecsült tagja, feddhetetlenségét és morális integritását önkormányzati képviselőként és fővárosi képviselőként is folyamatosan bizonyította. Ami a magánéletet illeti, mi az MSZP-ben tiszteletben tartjuk annak szentségét, semelyik tagunk családi viszonyaival nem foglalkozunk. Minket a politikai és szakmai teljesítmény érdekel, erre figyelünk. Ez Kata esetén megkérdőjelezhetetlen. Biztos vagyok benne, hogy amennyiben elnyeri az V. kerületiek többségének támogatását, az V. kerületben a maitól sokkal transzparensebb kerületvezetést szervez majd meg, és a maitól előremutatóbb, valóban a kerületiek életét szolgáló önkormányzás indulhat el a Belvárosban is.”

Megkerestem Tüttő Katát is, hogy szerinte nem összeférhetetlen-e indulása a fenti történet fényében. Tüttő, aki nem cáfolta, hogy élettársa lenne Leisztinger Tamásnak, Molnár Zsolttal összhangban kijelentette: nincs semmiféle összeférhetetlenség. Arra is rákérdeztünk, mennyire érzi magát budai önkormányzati politikusként alkalmasnak az V. kerültben való indulásra. Erre ezt válaszolta:

„Tizenkét évig voltam a Fővárosi Közgyűlés tagja (minden nap a belvárosba jártam be dolgozni és ott is éltem több éven át), ahol Budapest egészével foglalkoztam és teszem ezt azóta is budapesti politikusként. Négy évig vezettem a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottságot, tárgyaltam a fővárosi költségvetést, ismerem az összes belvárosi beruházást.”

Ezek után Tüttő még megemlítte, hogy „ötödik éve veszek részt az Európai Unió Régiók Bizottságának munkájában, azon belül az ENVE (környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügyi) szakbizottságban” ahol olyan témákat visz, mint a hulladékok energetikai célú hasznosítása, az európai szegénység ügye.

Tüttő Kata itt Hunvald Györggyel szelfizik 2018-ban

Tüttő Kata itt Hunvald Györggyel szelfizik 2018-ban

Fotó: MTI

Tüttővel még 2007-ben készítettünk interjút, akkor is rákérdeztünk Leisztinger ügyeire. Az MSZP politikusa azt válaszolta: párja „azért mond le sok üzleti lehetőségről, hogy én ne kerüljek összeférhetetlen helyzetbe.” Hozzátette: nem érti, ez a „téma”, miért kerül elő folyton.

Szó se róla, Tüttő Kata korábban maga is foglalkozott a belvárosi ingatlanmuytikkal: 2014-ben készített egy a Rogán-vezette önkormányzat ingatlanügyeivel foglalkozót videót, ám akkor sem volt túl meggyőző. Ugyanis a videóban feltűnt az az MSZP-s Pásztor Tibor, aki korábban maga is kedvezményes áron jutott belvárosi ingatlanhoz, és túl sok vizet nem zavart ellenzékiként, amikor a Rogán-féle ingatlankiárusítás igazán felpörgött a Belvárosban.

Ráadásul Tüttő Kata az öt évvel ezelőtti videóban egy helyszínről elfeledkezett. Nem kereste fel azt a Kossuth Lajos téri ingatlant, amit korábban épp Leisztinger Tamás szerzett meg a Rogán Antal vezette önkormányzattól.

Figyelmébe ajánljuk