Menekülteket várnak, gyűjtést indítanak a segélyszervezetek

  • narancs.hu
  • 2022. február 24.

Belpol

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Baptista Szeretetszolgálat arra készíti fel kelet-magyarországi intézményeit, hogy szükség esetén fogadni tudják az Ukrajnából érkező embereket.

Segítő akciót indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Kárpátaljára érkező menekültek támogatására, és arra készíti fel a kelet-magyarországi térségben működő intézményeit és önkéntes szervezeteit, hogy várják az Ukrajnát ért támadás nyomán Magyarországra érkező embereket, szükség esetén gondoskodjanak a befogadásukról.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a beregszászi járásban működő Máltai Szeretetszolgálaton keresztül nyújt támogatást a településekre érkező családoknak. 

A korábbi humanitárius vészhelyzetekben kialakított eljárásárend szerint fokozott figyelmet fordít a gyermekek, az idősek, a betegek és a fogyatékos emberek támogatására, mivel az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek támogatásáról rendelkező általános intézkedések rendszerint nem térnek ki a sérülékenyebb csoportok szükségleteire. A máltai szervezet kifejezetten a speciális igényű menekültek megsegítésére is készül.

A Máltai Szeretetszolgálat az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indít. Aki segíteni szeretne, a 11784009-20200776 számú számlára indított átutalással, vagy az adomanyozz.hu oldalon indított online befizetéssel, vagy a 1350-es adományvonalon hívásonként 250 forinttal segíthet.

A Baptista Szeretetszolgálat felkészül a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekültek ellátására az ukrán határ térségében, és készen áll a lehetséges ukrajnai segítségnyújtásra is – közölte a szervezet.

Az orosz támadás hírére a szervezet élelmiszereket, konzerveket, bébiételeket, ivóvizet, alapvető higiéniai termékeket és téli ruházatot csoportosított át dunántúli logisztikai központjából mátészalkai raktárbázisába. Feltérképezte a térségben lévő szociális és oktatási intézményeinek segítségnyújtó kapacitását a menekültek elhelyezése érdekében, és készültségbe helyezte a HUBA-Rescue24 speciális mentőcsapatot egy lehetséges egészségügyi segítségnyújtás érdekében. Kapcsolatba lépett ukrán partnereivel, hogy az ott kritikus körülmények között élő embereknek is segíteni tudja.

A Baptista Szeretetszolgálat 3,5 millió forint gyorssegélyt juttat el a mai napon kárpátaljai partnereihez, és adományvonalán adománygyűjtést indított a háború által érintett emberek érdekében. Felvette a kapcsolatot a Baptista Világszövetség washingtoni irodájával és az ukrán baptista vezetőkkel is egyeztet az együttműködésről. 

Aki a szervezeten keresztül segítené a háborús menekülteket, és felhívja az 1355-ös baptista adományvonalat, 300 forinttal támogathatja az ukrajnai háború érintettjeit. Pénzadományt „Ukrajna” közleménnyel a UniCredit 10918001-55555555-55555555-os számlaszámon fogad a szervezet.  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk