„Mindenkit kérünk, ne keltsen pánikot”

Fenyegetik a melegolimpia résztvevőit

  • Gerevich András
  • 2012. június 27.

Belpol

Fenyegetések özöne zúdul a ma kezdődött EuroGames, a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzszexuálisok sportversenyének szervezőire és szereplőire. A rendezők az előkészületek során tapasztalt együttműködés alapján bíznak a rendőrségben. Magyar politikus alig adja nevét az EuroGameshez.

„Indul a vadászszezon” címmel jelent meg egy szélsőjobboldali portál felhívása, amely a meleg sportrendezvény facebookos oldaláról teszi közzé a résztvevők névsorát és fotóit, hogy „máglyára vessük őket”, mert „bemocskolják őseink vérével védett hazánkat”. A szerkesztők is beláthatták, hogy a képeken mosolygó, átlagos, jól öltözött fiatalok nem felelnek meg a szélsőjobboldali sztereotipikus meleg rémképnek, ezért szükségesnek érezték, hogy képaláírásokkal is próbálják a gyűlöletet szítani. „Csőbuzi” az egyik, „fartúró” a másik – bele kell magyarázni, ami a képeken nem látszik.

„Mindent elkövetünk azért, hogy megakadályozzuk ezt az aljas és mocskos rendezvényetek” (sic!) – írják egy fenyegető levélben a „magyar szurkolók”, akik még arra a nagy áldozatra is képesek, hogy „klubhovatartozásra való tekintet nélkül” összeállnak a cél érdekében. Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott, amelyben kifejtette aggodalmát, miszerint a rendőrségnek napi 24 órában kell biztosítania a budapesti polgároknak és az itt élő gyermekeknek a védelmét ezzel a „tízezer fős hordával” szemben. A szülőket is felszólítja, hogy a rendezvény ideje alatt fokozottan figyeljenek gyermekeikre. A Vasas szurkolói visszafogottabb hangvételű petíciót nyújtottak be, felkérve a klub elnökét, hogy ne adja bérbe az intézmény létesítményeit a EuroGames rendezvényeinek. A Vasas nem hátrált ki az esemény mögül, a levélre hivatalosan még nem reagáltak.



Fotó: MTI

Ezzel párhuzamosan a EuroGames és a hozzá kapcsolódó bulik szervezői üzenetekben, e-mailekben nyugtatják a résztvevőket: „Nyugi srácok, biztonságos a buli”, írják az egyik levélben, sőt máshol felszólítanak: „Mindenkit megkérünk, ne keltsen pánikot.” Bár az egyik rendezvény távolabbi helyszínre költözött, szinte mindenki más helytáll. Higgadtan kezelik a helyzetet: fel voltak rá készülve.

A melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzszexuálisok európai szintű sportversenyét, a EuroGamest húsz év alatt tizennegyedik alkalommal tartják meg, idén Budapesten, a Friss Gondolat Egyesület rendezésében. Négy éve készülnek rá, három éve nyerték el a pályázatot. Bár a korábbi városvezetés a szokásos európai példáknak megfelelően támogatta a rendezvényt, Tarlós István főpolgármester időközben kihátrált. A rendezvény költségeit ezért nemcsak a sportolók regisztrációs díjából és a jegyekből finanszírozzák, hanem a szervezőknek saját megspórolt pénzükből is jelentős összeggel kellett hozzájárulniuk a megvalósításhoz. Magyar politikusok közül egyedül Göncz Kinga állt ki hivatalosan a EuroGames mellett, de például Ulrike Lunacek osztrák EP-képviselő indul is az úszóversenyen, a dán kulturális miniszter pedig a lelátón a szurkolók soraiban foglal majd helyet. Különböző sportági szövetségek képviselői is részt vesznek bíróként vagy díjátadóként, de sokan csak magánszemélyként, mert a szövetségek különböző okok miatt nem álltak a rendezvény mellé. Több európai követség hangot adott támogatásának, és az LMBT üzleti és emberi jogi konferencián, amely a EuroGames szárnyai alatt valósul meg, többek között a Morgan Stanley és az IBM is részt vesz.

Sajnos a várt sportolók közel negyede mégsem jön el, de így is 3000 fő regisztrált. Nem mindenki meleg, a rendezvény teljesen nyitott. Sokan azért léptek vissza, mert félnek, mivel Magyarországon nem érezték volna biztonságban magukat. Számos aggódó levelet kaptak a szervezők, bár a legtöbb sportoló nem foglalkozik a politikai helyzettel. Az indulóknak körülbelül tizede magyar.

Péter – 30 éves informatikus – elmeséli: nem számított a szélsőséges fenyegetésekre, arra főképp nem, hogy sima versenyzőként a képe kikerül egy szélsőjobboldali portálra, de eleinte inkább a testvére és szülei miatt aggódott. Most már megnyugodott. Ha mindezt előre tudta volna, ugyanúgy elindul, csak azért sem mondja le a részvételt. Legfeljebb az esti bulikon iszik kevesebbet, hogy ne kerüljön védtelen állapotba. Miután felkerült a képe a netre – meséli –, több ismerőse kereste meg, mint a születésnapján, és biztosították szolidaritásukról. Mindenki próbál viccet csinálni a dologból, teszi hozzá. Bízik a rendőrségben, amely a tavalyi Pride felvonuláson is jól végezte feladatát.

A rendezők egy éve tárgyalnak a rendőrséggel, s mint mondják, a rendőrök maximálisan készségesek és korrektek, a szervezőknek felkészítő tanfolyamot is tartottak. Egy magánbiztonsági szolgálat is részt vesz a védelemben, a helyszínek és résztvevők biztosításán túl minden bejáratnál fémdetektoros ajtók várják a belépőket, és a táskákat is átkutatják. A fenyegető levelek és cikkek miatt a jogi lépéseket már megtette a Háttér Társaság a Melegekért civil szervezet, amelyet hétfőn Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet az emberi jogok érvényesüléséért és a diszkrimináció ellen folytatott tevékenységéért „Aktív állampolgárságért” oklevéllel tüntetett ki.

A készültségnek köszönhetően az uszító felhívások hatására nem kellett jelentős biztonsági változtatásokat végrehajtani. Néhányan, akiknek a Facebook-oldalát is belinkelték, ideiglenesen deaktiválták a profiljukat. Sajnos az internetnek sok hátránya is világossá vált. Miközben az atrocitások elkerülése végett titkosítottak minden helyszínt, a rendőrségi honlapra, érthetően, előre feltették a forgalomkorlátozási rendelkezéseket – innen következtették ki a szélsőjobboldali újságírók, hol tartják a sportrendezvényeket. A szervezők is úgy érzik, a rendőrökben teljesen megbízhatnak, ezért nem is foglalkoznak az ellenséges cikkekkel, mert „sportolni és szórakozni szeretnénk, jó hangulatot szeretnénk teremteni” – mondják egyetértésben.

Bátorító jogalkalmazás

A melegek levadászására irányuló felhívás, vagy a cikkben idézett levél egyértelműen gyűlöletbeszéd. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet korábban tett már feljelentést a rendőrségen ilyen jellegű internettartalmak ellen, amelyek hozzájárultak a Meleg Méltóság Menetét ért atrocitásokhoz, a nyomozás azonban elhalt, a rendőrség nem tartotta elég fontosnak a problémát. A TASZ a BRFK vezetőihez is fordult annak érdekében, hogy megfelelő súllyal lépjenek fel a gyűlölet-bűncselekmények ellen. Érvelésük (honlapjuk szerint) a következő:

A meleg közösséget és egyéb, a tényállásban szereplő csoportok tagjait ért bántalmazások olyan gyűlölet-bűncselekmények, amelyek jogalkalmazói alulminősítése súlyos következményekkel jár. Ha a rendőrség nem jár el a hivatalból üldözendő bűncselekmények esetén, hanem kisebb súlyú bűncselekmények miatt magánindítványok előterjesztésére vár, ha a fenti, csoportos elkövetés esetén 2–8 évig terjedő büntetési tételű cselekmények helyett a jóval enyhébben büntetendő garázdaság vagy könnyű testi sértés miatt indít eljárást, maga is hozzájárul ahhoz, hogy az ilyen bűncselekmények súlya ne tudatosuljon, és az erőszak tovább terjedjen. A hibás jogalkalmazói gyakorlat következtében a gyűlölet-bűncselekmények elkövetői felbátorodnak, ezáltal pedig a demokratikus alapokon álló büntetőjog alapvető céljai, a speciális és a generális prevenció megvalósulása kerülnek veszélybe.

Figyelmébe ajánljuk