Minek a formaság? Eljött az ideje, hogy parlamenti kontroll nélkül lehessen a haverokat kinevezni az állami cégek élére

  • narancs.hu
  • 2018. július 15.

Belpol

A látszat sem számít már.

Külső kontroll nélkül mentesítené a kormányt (minisztereket és a költségvetési szerveket ) a fideszes Győrffy Balázs képviselő (a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke) javaslata, mely szerint a kormány jövőben egyedi határozatban jelölhetné ki, ki gyakorolhatja az állami cégek tulajdonosi jogait.

A módosító javaslat igen rövid, az sem derül ki belőle pontosan, hogy a jövőben mit jelentene a tulajdonosi jogok gyakorlása, de az sem, hogy ki és milyen feltételekkel vehetné át arra kijelölt személyként az állam eddigi szerepét.

Hivatalos adatok szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter egyik legfontosabb háttérintézményeként közel 16 ezer milliárd forint értékű állami vagyon felett gyakorol tulajdonosi jogokat. Ez Magyarország éves GDP-jének közel a fele. Az MNV több mint 500 állami gazdasági társaságot felügyel, ebből 450 cégben gyakorol közvetlen tulajdonosi jogokat.

Olyan kiemelt vállalatok tartoznak az MNV-hez, mint az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., a Szerencsejáték Zrt., a Volánbusz Zrt., a víziközműcégek, valamint a nemzeti hulladékgazdálkodási holding. De az MNV ingatlanvagyona is jelentős, 553 ezer tételből áll.

Az ellenzéki képviselők szerint viszont így igazán könnyű lesz majd Fidesz-közeli érdekköröknek átjátszani az állami vállalatok ellenőrzését. A független Mellár Tamás képviselőnek ezek miatt az ötvenes évek jutottak eszébe a javaslatról.

(hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk