Mire mentek a választáson a magukat a "Tisza Párt támogatóinak" feltüntető jelöltek?

Belpol

Sokan megpróbálták kihasználni a Magyar Pétert övező népszerűséget, és úgy kampányoltak, mintha lenne közük a Tisza Párt alelnökéhez. A Fidesz is próbálkozott azzal, hogy „összetiszázzon” egyeseket, hátha akkor kevesebben szavaznak az ellenzéki jelöltekre. De nem járt sikerrel. 

Magyar Péter a választást megelőzően felszántotta a vidéket: közel kétszáz településen járt, hogy platós autójáról beszédet mondjon a helyieknek, akik sok ezren, a nagyobb városokban több tízezren voltak rá kíváncsiak. Ahogy gyűlt körülötte a támogatottság, úgy próbálták meg az általa gerjesztett hullámokat kihasználni mindenféle politikai szereplők. A Tisza Párt tervezett megyei listákat állítani, fel is vették az ajánlóíveket, azonban Magyar bejelentette, végül csak Budapesten indulnak az önkormányzati választáson. Döntését azzal indokolta, hogy minden megyében vannak „álcivil kormánypárti és ellenzéki pártokhoz köthető trójai falovak, olyanok, akiket szándékosan azért küldtek, hogy ártsanak a Tisza Párt hitelességének, ezzel ellehetetlenítve, hogy minél gyorsabban le tudjuk győzni a NER-t és az azt kiszolgáló ellenzéki pártokat”. A Narancs.hu ellenzéki összefogást megjárt, abból kilépett, majd a Fidesz érdekeit képviselő, a kormánypárttal a háttérben összejátszó és együtt szavazó helyi képviselőkről hallott, akiknek megtetszett Magyar menetelése, ezért csatlakoztak volna hozzá.


Az alelnök a jelöltállítás előtt azt mondta, hogy sem levitézlett ellenzéki politikusok, sem a NER szereplőire nem kíváncsi, és nem akarja, hogy a NER-ből kiugrók hozzá csatlakozzanak. Ez a kérés csak részben valósult meg, ugyanis az országjárása során valódi ellenzékiek, köztük inkumbens polgármesterek is ellátogattak a rendezvényeire. Ugyanakkor ezek az események kiváló alkalmat szolgáltattak arra, hogy a „futottak még” kategóriájú jelöltek fotózkodjanak Magyarral, aki nyilvánvalóan nem tudott mindenkiből felkészülni. Ezek a képek pedig mentek fel a közösségi oldalakra, illetve szórólapok is készültek, mintha Magyar Péter egyes helyi politikai formációkat támogatna. „Most már elég volt a csalásokból és a hamisításokból! Egyre többen élnek vissza a TISZA Párt nevével vagy az én nevemmel, és próbálnak a mi közösségünk hátán felkapaszkodni. Ezek az emberek tudatosan megvezetik a támogatóikat, és aljas módon terjesztik vagy sejtetik, hogy ők a mi támogatásunkat élvezik” – írta Magyar Péter pár nappal a választást megelőzően, majd megnevezte azt a pár szervezetet és személyt, akit hivatalosan támogatnak: Gyenes Szilárd (Balassagyarmat), Illés Gergő (Jászapáti) polgármesterjelölteket, valamint a Patrióta Békéscsaba Egyesületet. (Illésnek sikerült hozni a választást, ő lett a polgármester.)

Szavazz Magyarra és ránk!

Magyarék a visszaélők közül kiemeltek több szervezetet, így például a Szolidaritás Mozgalmat, amelyről elsők között derült ki, hogy ügyeskedik. A hvg.hu számolt be róla, hogy a nyolcadik kerületben „a Magyar Pétert támogatom” felirat tűnt fel az egyik jelöltnek, Hudák Tamásnak a plakátján. A Szolidaritás hét fővárosi kerületben indított polgármesterjelöltet, köztük volt Hunwald György (VII. kerület) is, de a XII. kerületben az előválasztást megnyerő kutyapártos Kovács Gergelyre szintén ráindultak. A szervezetben központilag eldöntött stratégia lehetett a Tisza Párttal való összemosás: Simon György VIII. kerületi polgármesterjelölt plakátján is szerepelt, hogy Magyart „támogatja”. Találtunk egy további képviselőjelölti (Tóth Erzsébet) plakátot is ezzel az üzenettel, tehát feltehetőleg az összes induló ezzel kampányolt. A hegyvidéki polgármesterjelölt, az egykori MSZP-s és Fradi-edző Vincze Géza szórólapján ugyancsak szerepelt – nagybetűkkel – ez az üzenet, illetve hogy, „szavazz Magyar Péterre az EP választáson és a Szolidaritás Mozgalom jelöltjeire az önkormányzati választáson!”

Magyar posztjában megnevezte az Élhető Erzsébetváros nevű szervezetet is, mint „visszaélőt”. Garai Dóra polgármesterjelölt a 24.hu-nak azt mondta, alakulásuk óta függetlenek a pártoktól, most pedig megpróbálják őket berángatni a pártpolitikába matricákkal, ugyanis valakik kihelyezték a Tisza Párt logóját az egyesület plakátjaira. A kérdésre, hogy kik ragaszthatták fel a matricákat, azt felelte: mivel nem tudja bizonyítani, ezért a nyilvánosság előtt nem vádolna meg senkit, ám arra felhívta a figyelmet, hogy a Lokálpatrióták és a Szolidaritás színeiben induló Hunwald György az eredeti választási plakátjain az szerepelt: „Magyar Pétert támogatom!”

Magyar Péter a posztjában másokat is megnevezett: Vig Attila nagykanizsai független polgármesterjelölt olyan szórólapot szórt ki, ahol Magyarral öklöst adnak egymásnak. Kovács Pál hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt május 20-án találkozott Magyar Péterrel az országjáró kampánya alkalmából. Erről természetesen bejegyzés is készült, melyben kiemelte Magyar pár programpontját. Miután Magyar visszaélőnek titulálta, Kovács közleményben magyarázta el, hogy nem kérte a Tisza Párt támogatását, igényt sem tartott rá, támogatására semmilyen közösségi média bejegyzésben nem hivatkozott.

Fullba nyomták

Nehéz megfejteni, hogy mi alapján szelektálta a visszaélőket Magyar, ugyanis a közös kép posztolásával sokan éltek. Ezeknek célja egyértelműen a Tisza Párt „áradására” való rezonálás volt, de csalásnak titulálni túlzás. Találtunk a Facebookon egy képet, melyen Györfi Mihály összellenzéki szolnoki jelölt egyik plakátja található, bal felső sarokban a Talpra magyarok! szlogennel. A szöveget feltehetőleg utólag szerkesztették rá a plakátról készült képre, és egy kétes hátterű oldalon azt próbálták elhitetni, hogy Magyar elhatárolódott Györfitől, mintha ő egyébként azt állította volna, hogy a Tisza Párt alelnöke támogatja.

Ugyanakkor több olyan eset is napvilágot látott, melyeket nem említett Magyar: lapunk számolt be róla elsőként, hogy a Momentumból kilépett, független XV. kerületi polgármesterjelölt úgy kampányolt a Tisza Párt nevével, hogy valójában nem támogatják őt. Palocsai Béla Facebook-oldalán is megosztott plakátokon saját neve mellett a „Szavazz a Tisza listájára” felirat szerepel. Azt tisztázta, hogy nem a párt hivatalos jelöltje, és soha nem állított ilyet. Ugyan tárgyaltak egy esetleges támogatásról, de végül ez nem jött össze. A plakátjáról tájékoztatta a Tisza Párt vezetőit, akik ezt nem kifogásolták. A jelölt későbbi is magyarázkodásra kényszerült, ugyanis a választás előtti napon vascsővel támadt a kerület alpolgármesterére, miután ő társaival lefújta a plakátjairól a „Tisza” feliratot. 


A zuglói MSZP tagjai a szórólapos megoldást választották, így próbálták magukat „összetiszázni”: „Megértem, ha a hölgyek és urak kétségbe vannak esve, hiszen egykor szebb napokat látott pártjuk épp megsemmisül, patrónusuk, Tóth Csaba ellen pedig bármelyik nap vádat emelhetnek. Azt mondjuk nem tudom, hogy az MSZP országos vezetése hogyan tűrheti el, hogy tagjaik egy másik pártot hirdessenek, ráadásul annak hozzájárulása nélkül” – írta az ügyről Hadházy Ákos országgyűlési képviselő. Az RTL Híradó megkereste a lebukott szocialista jelöltet, Sógor Lászlót, aki a kérdések után letette a telefont. Magyar Péter a televíziónak elmondta, sokan keresték őket és sok mindenkivel tárgyaltak, de hogy kivel állapodtak meg, az a honlapjukon olvasható: az Összefogás Zuglóért – mely egyesület színeiben indulnak a MSZP-sek – nincs köztük.

Dodek Norbert, a Jakab Péter-féle Nép Pártján váci polgármesterjelöltje ugyanezt csinálta: annyi különbséggel, hogy mikor Magyar a városba látogatott, lőttek egy közös szelfit, ezt használta fel a szórólapjain. Az ügy hamar kiderült. „Sem Magyar Péter, sem a Tisza Párt nem támogatja semmilyen szinten Dodek Norbert indulását” – közölte a párt az eset után. Dodek végül nem járt jól, ugyanis a választások előtt pár nappal kiesett pár képviselőjelöltje, ezért végül nem tudott listát állítani a városban. 

Jól látható, hogy leginkább azok próbálnak belekapaszkodni Magyar Péter nevébe, akiknek kevesebb esélye volt bármilyen pozíciót szerezni. Ám azt sem lehet kijelenteni, hogy a Fidesznek ne lett volna benne a keze a Tisza Párt és egyes jelöltek szándékos összemosásában. Asztalos Éva 2019-ben az ellenzéki összefogás színeiben jutott be az érdi közgyűlésbe, de kilépett az együttműködésből: 2022-ben függetlenként indult az országgyűlési választáson, a rá leadott szavazatok hozzájárultak ahhoz, hogy ne a DK-s Bősz Anett, hanem továbbra is a kormánypárti Aradszki András legyen a térség képviselője. Asztalos Facebook-oldalán azt kérdezte, vajon Magyar Péter érdi tábora a pártok jelöltjeire, vagy „az egyetlen, a szó igazi értelmében vett független polgármesterjelöltre – Dr. Asztalos Évára – fog szavazni? Az eddigi nyilatkozatai alapján a függetlenként induló jelölteket kívánja támogatni” – válaszolta meg a saját kérdését. De arról is írt, támogatja Magyart abban, hogy a 2029-es önkormányzati választáson csak pártoktól független jelöltek indulhassanak. A képviselő az önkormányzati média beszámolója szerint szeretett volna képet csinálni Magyarral, amikor Érden járt, de a Tisza Párt alelnöke ezt elutasította. A helyi kormánypárti sajtó azonban úgy állította be Asztalost, mint a „Magyar Péter által támogatott polgármesterjelölt”. Asztalos Éva munkásságról korábban ebben a cikkben írt a Narancs.hu:

Mit értek el?

Figyelembe véve, hogy Asztalos Évát és Kovács Pált is megpróbálta a Fidesz összemosni a Tisza Párttal, érdekükben állhatott, hogy a választókat megzavarják. Okkal feltételezhető, hogy egyes helyeken szándékosan próbálták meg az álellenzéki jelölteket úgy beállítani, mintha Magyarral kollaborálnának, hiszen így a szimpatizánsait feléjük terelhették. Nehéz eldönteni, hogy az „összetiszázódott” jelöltek kiktől vettek el végül szavazatokat, de sokra nem mentek. Asztalos Éva Érden, Dodek Norbert Vácon, Vig Attila Nagykanizsán, Simon György a VIII. kerületben tök utolsó lett, a rájuk leadott szavazatok nem befolyásolták a végeredményt. Szolnokon az ellenzék által támogatott Györfi Mihály lett a polgármester, hiába próbálták róla azt elterjeszteni, hogy próbálta magát összemosni Magyar Péterrel. Kovács Gergely kutyapártos jelölt pedig a Fideszt és a DK-t is elverte, esélye sem volt a Szolidaritás nevű pártnak a „tiszás” szórólapokkal. 


Kovács Pál hátulról a második lett, miközben Márki-Zay Péter nagyot nyert Hódmezővásárhelyen. Palocsai Béla a XV. kerületben szintén utolsó előtti lett. A VII. kerületben sem az eredetileg magát „tiszázó” Hunwald György, sem pedig az „összetiszázott” Garai Dóra nem ért el komoly eredményt. Zuglóban nem kértek az MSZP-sekből, az Összefogás Zuglóért egy képviselőt tud a testületbe delegálni, őt is csak a kompenzációs listáról, Sógor László összesen 505 szavazatot kapott. Kisebb károkat azért tudott okozni ez az ex-MSZP-s társaság: a városrész 1. választókerületében a szórólapjain a Tisza Pártot népszerűsítő Pécsi Diána 20 százalékot szerzett, amivel minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy a körzetben a Fidesz jelöltje nyerjen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk