Nem engedélyezte az Európai Bizottság, hogy a magyar állam 16 milliárddal támogasson egy autóalkatrész-gyárat

  • narancs.hu
  • 2024. június 12.

Belpol

A támogatásnak nem volt valódi ösztönző hatása, a beruházás egyébként is megvalósult volna.

GKN Automotive (korábban Rubin NewCo) észak-magyarországi új autóalkatrészgyártó-üzemének támogatására irányuló magyar terv nem felel meg az uniós állami támogatási szabályoknak – írja az Európai Bizottság keddi közlése alapján a 444.hu.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a magyar állam támogatást ad a brit tulajdonú cég 52 milliárd forintos beruházásához, amint megtörtént az Európai Bizottság jóváhagyása. A támogatás mértékét akkor nem hozták nyilvánosságra. Az Európai Bizottság már 2022 októbere óta vizsgálta, hogy új autóipari alkatrészgyár megépítéséhez nyújtandó 15,9 milliárd forintos kormányzati támogatás összhangban van-e az uniós állami támogatási szabályokkal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a GKN Automotive Hungary Kft. új gyárának avatásán Felsőzsolcán 2023. szeptember 8-án.
Fotó: Vajda János / MTI/Vajda János
 

Az előzetes értékelés alapján a Bizottság megállapította, hogy a beruházási projekt az EU egy kevésbé fejlett régiójában segíti elő a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást, ugyanakkor kétségei voltak azt illetően, hogy a tervezett támogatás összhangban áll-e a regionális állami támogatásokról szóló bizottsági iránymutatással. Ezért megvizsgálták, hogy az új gyár magyarországi létesítésére vonatkozó döntést közvetlenül a magyar állami támogatás váltotta-e ki, vagy a beruházást ebben a térségben állami támogatás nélkül is megvalósították volna.

Mint kiderült, a GKN Automotive nem vette figyelembe az állami támogatást, amikor úgy döntött, hogy beruházását Magyarországon valósítja meg, továbbá nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték arra, hogy a beruházás más helyszínen valósulna meg.

Mivel az állami támogatásnak nem volt valódi „ösztönző hatása”, és nem ösztönözte ténylegesen a GKN Automotive Hungary Kft.-t arra, hogy Észak-Magyarország régiójában (Felsőzsolcán) ruházzon be, a támogatás összeegyeztethetetlen az uniós állami támogatási szabályokkal. Magyarország tehát nem nyújthat támogatást a beruházáshoz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk