„2019 az ellenállás éve lesz” – Dühös üzenetekkel és füstfáklyával vonult a több ezres tömeg Áderhez

  • G. M.
  • B.P.M.
  • 2018. december 21.

Belpol

A Várban óriási volt a rendőri készültség.

Péntek este hatodik alkalommal vonultak utácra a kormánnyal elégedetlenek. Mielőtt még Áder János aláírta volna a rabszolgatörvényt, a Momentum Ne írd alá, János! címmel hirdetett meg tüntetést, melyhez a szakszervezetek és a pártok is csatlakoztak. A párt tegnap módosította a tüntetés címét, így a tüntetők a Szégyelld magad, János! elnevezésű demonstrációra mehettek.

Momentum: botrányosnak tartják a szolgalelkű Áder rohamtempóját

"Megyünk füstbombáért, holnap pedig meglátogatjuk a Sándor-palotát" - üzenik. Áder János aláírta a rabszolgatörvénynek nevezett túlóraszámok növelését lehetővé tevő törvénymódosítást, és kihirdette annak hatályba lépését. Az aláírást ráadásul egy nyilatkozattal is megtoldotta, amelyben kifejtette, hogy a törvényben semmilyen problémát nem lát, majd azzal összegzett, hogy "a Munka Törvénykönyvének módosítása az aggodalmak ellenére sem lehet akadálya annak, hogy a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen."

A demonstrációt este 8-ra hirdették meg, helyszínen tartózkodó kollégánk szerint nem sokkal nyolc után a Kossuth téren pár százan várták, hogy a Kétfarkú Kutya Párt békemenetéről megérkezzen a tömeg. A tervek szerint innen a Várba, a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz szeretnének vonulni.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A Momentum a tiltakozások egyik szimbólumává vált füstfákylával köszöntötte a résztvevőket:

false

A Parlamentre pedig Simicska Lajos ikonikus kifejezését vetítették a tüntetők:

false

Úgy tűnik, a tömeg nem várt sokáig, és rögtön megindult a Várba. Füstfáklyákkal és dühös üzenetekkel vonulnak:

false

Fotó: Sióréti Gábor

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A vonuló tömeget légi felvételen mutattuk meg:

Így indult el a tüntető tömeg a Kossuth térről

Csodálatos légi felvételen mutatjuk.

Az immár több ezresre nőtt tömeg a vonulás közben azt skandálta, hogy Fidesz-maffia, és arra szólították fel a budapestieket, hogy menjenek velük. Miután átvonultak a Lánchídon, a Várba mentek fel.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor ők szólalnak fel a Várban:

  • Donáth Anna (Momentum)
  • Kordás László, Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke
  • Bárány Balázs (MSZP)
  • Lipusz Balázs, Hallgatói Szakszervezet
  • Bősz Anett (MLP)
  • Magyar György, Mindenki Magyarországa Mozgalom
  • Csárdi Antal (LMP)
  • Szűcs Tamás elnök, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
  • Gyüre Csaba (Jobbik)
  • Szűcs Zoltán Gábor, MTA TK kutató, korábbi MTA-s tüntetések szónoka
  • Szél Bernadett és Hadházy Ákos
  • Kiss László, 5.12 Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért
  • Szabó Tímea (Párbeszéd)
  • Törley Katalin, Tanítanék Mozgalom
  • Varju László (DK)

 

A Várban nagy a rendőri készültség, rendőrautók tucatjai álltak már kora este a Sándor-palota mellett.

Rendőrök várják a tüntetőket a Várban

Többezres tömeg tart a Sándor-palota felé. Szép lassan hömpölyög a tömeg a Vár felé, ahol viszont társaságuk lesz, erről a 444.hu-nak olvasó által beküldött kép árulkodik: A mai nap folyamán több tüntetést is tartanak, a Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum is demonstrál a rabszolgatörvényként elhíresült túlóratörvény miatt, vélhetően ezért a nagy készültség.

22.00-kor még közel sem ért a tömeg egésze a Várba, ám a rigmusok már szólnak. Aláírtad, János, égni fog a város! – kiabálta valaki. O1G, O1G, O1G – ezt is többek skandálták. A beszédekből szinte semmi nem hallatszik, akkora a tömeg és olyan hangosan szólnak a rigmusok.

Donáth Anna, a Momentum politikusa azt mondta, 2019 az ellenállás éve lesz, és szerinte ami eddig történt, az siker, akárki akármit mond.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Bárány Balázs, az MSZP részéről arról beszélt, hogy egy maréknyi kivénhedt despota el akarja venni a jövőt, és el akarja zavarni a generációnkat.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Magyar György, a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagja is felszólt. Ő azt mondta, hogy a jogállam elveszett, a köztársaság elveszett. Legutóbb a hatalom volt szíves hozni egy olyan jogszabályt egy olyan parlamentben, amely napon egyáltalán nem lehetett volna semmilyen jogszabályt hozni – mondta az ügyvéd.

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője köszöntötte a résztvevők, felsorolva a városokat, ahonnan a tüntetők eljöttek, majd megköszönte a támogatásukat. Azt mondta, ha őt nem is, de Áder Jánost biztosan ismerhetik és megmutatta a bábot, amit a köztársasági elnök beiktatására is magával vitt. Elmondta, ekkor Kövér László megbüntette félmillió forintra, mert "megdöntötte az egész társadalom Köztársasági Elnöki Hivatalába vetett hitét."

Kövér szóhoz sem jutott az Áder Jánossal bábozó Szabó Tímea láttán, de büntetést fontolgat

A bajusszal nem lehet viccelni. Áder János köztársasági elnök tegnapi beiktatási beszéde alatt Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a székére felállva játszott egy Ádert ábrázoló marionettbábuval. Szabó akciója azt volt hivatott demonstrálni, hogy Áder János „nem a köztársaság elnöke, hanem egy gyenge fideszes katona, akit Orbán Viktor marionettbábuként rángat."

"Azt üzenem Kövér Lászlónak, hogy nem én írtam alá a CEU elüldözését, a lakástakarékok kinyírását, nem én írtam alá a rabszolgatörvényt, nem én írtam alá a hajléktalan bebörtönzését, hanem Áder János, ez a gerinctelen bábú!" - hangsúlyozta.

Végezetül Varju László, a DK országgyűlési képviselője kapott szót, aki a közelmúltban mutatta meg, hogy milyen sérüléseket szerzett az MTVA épületében. "Nem tudtak annyira megverni, hogy ne tudjak eljönni hozzátok!" - kezdte Varju. Elmondta, sokáig bányászként dolgozott, tudja, hogy mit jelent a túlóra, pedig a "munkásnak nem erre van szüksége, hanem tisztességes fizetésre." Hozzátette, a rabszolgatörvény az indítója annak, hogy leváltsák a kormányt. "Ha Orbán Viktor békét akar, akkor mondjon le!" - hangsúlyozta.

Varju László kiposztolta a Facebookra, hogy milyen sérüléseket okoztak neki a biztonsági őrök

A Demokratikus Koalíció politikusa feljelentést tett. „A kollégáimat napok óta azzal zaklatják az MTVA "riporterei", hogy a biztonsági őrök hozzám sem értek a székházukban. Tessék, így néznek ki a karjaim 2 nappal azután, hogy "hozzám sem értek". A bordámmal még vissza kell menjek, több vizsgálat szükséges, de mindenről lesz látlelet is.

 

Figyelmébe ajánljuk