Momentum: botrányosnak tartják a "szolgalelkű Áder rohamtempóját"

  • narancs.hu
  • 2018. december 20.

Belpol

"Megyünk füstbombáért, holnap pedig meglátogatjuk a Sándor-palotát" - üzenik.

Áder János aláírta a rabszolgatörvénynek nevezett túlóraszámok növelését lehetővé tevő törvénymódosítást, és kihirdette annak hatályba lépését.

Az aláírást ráadásul egy nyilatkozattal is megtoldotta, amelyben kifejtette, hogy a törvényben semmilyen problémát nem lát, majd azzal összegzett, hogy

"a Munka Törvénykönyvének módosítása  az aggodalmak ellenére sem lehet akadálya annak, hogy a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen."

A túlóra-keret 250-ről 400-ra, és a munkaidőkeret egyrő három évre növelése azonban komoly ellenállást váltott ki. Szerdán 16 szakszervezet sztrájkelőkészítő bizottságot hozott létre, és terveik szerint legkorábban már január második felében lehet munkabeszüntetés.

A törvény ellen folyamatosak a tüntetések: a hvg.hu-nak a Momentum elnökségi tagja, Hajnal Miklós kommentálta a törvény mai kihirdetését.

"A Momentum botrányosnak tartja a szolgalelkű Áder rohamtempóját. Megyünk füstbombáért, holnap pedig meglátogatjuk a Sándor-palotát" - nyilatkozta.

Hajnal ezzel egyrészt arra utalt, hogy a párt egy tagját, Donáth Annát rabosították az egyik rabszolgatörvény elleni tüntésen egy színes füstöt eregető füstbomba magasba emeléséért. Másrészt arra, hogy a korábban, az aláírás ellen szerveződő, "Ne írd alá, János!" címen futó tüntetés azért még meglesz tartva. A több szakszervezet és ellenzéki pártot is megmozgató demonstráció gyülekezője a Kossuth tér, innen mennek majd Áder hivatalához.

Figyelmébe ajánljuk