Mostantól építőipari akciócsoport is létezik

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 22.

Belpol

Első intézkedésként pedig egyszerűsítenék és felgyorsítanák a beruházások környezetvédelmi hatásvizsgálatát.

Úgy tűnik a kormány még nem rendelkezett elég akciócsoporttal, ugyanis Varga Mihály pénzügyminiszter a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs keddi ülése után bejelentette, hogy építőipari akciócsoportot hoztak létre. A csoport feladata, hogy napi szinten foglalkozzon az építőipari kapacitások bővítésével és a beruházások felgyorsításával, a csoport élén Gyutai Csaba áll.

A megtárgyalt és elfogadott konkrét javaslatok közül Varga elsőként említette, hogy gyorsítani és egyszerűsíteni kívánják a hatósági eljárásokat az engedélyezés, a környezetvédelmi hatásvizsgálat és a közművek ügyintézésénél.

Ezen felül szeretnék automatikusan meghosszabbítani a beruházás végéig azokat az építési engedélyeket, amelyek a veszélyhelyzetet követő egy évben járnak majd le.

Közölte, hogy lengyel és német minta alapján hatékonyabbá teszik az építésügyi, műszaki szabályozást és szabványrendszert. Továbbá egy 10 pontos bürokrácia csökkentő intézkedés sorozattal az építési és elektromos csatlakozási eljárások hosszát közel a felére kívánják csökkenteni.

Figyelmébe ajánljuk