A nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott jordán üzletemberrel tárgyalt a Pécsi Tudományegyetem rektora és az ITM államtitkára

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 22.

Belpol

Zaid Naffa neve sokaknak ismerősen csenghet.

A sajtóval egyelőre nem közölt, de hivatalos pénteki látogatásról kérdezte a Szabadpécs a Pécsi Tudományegyetem vezetőjét és az ITM államtitkárát, a PTE volt rektorát is. Ők ugyanis Zaid Naffa jordán üzletemberrel tárgyaltak a városban.

Zaid Naffa a nyolcvanas években érkezett Magyarországra, azóta itt tartózkodik, azaz évtizedek óta él Magyarországon, 2003 óta Jordánia tiszteletbeli konzulja hazánkban. Ő a magyar-jordán üzleti kapcsolatok egyik kulcsembere, aki még Gaith Pharaon Magyarországra érkezését is segítette. Erről itt olvashatnak bővebben.

A szaúdi szomszéd - Ghaith Pharaon élete és magyarországi üzletei

A rijádi udvarban nevelkedett aranyifjúból a terroristák, drogdílerek és fegyverkereskedők bankjának egyik vezetője lett. Negyedszázada körözi az FBI és az Interpol, mégis szabadon repked Magyarországon, sőt a miniszterelnök családjához is közel került - üzletileg és helyrajzilag egyaránt. A titkosszolgálatok magatartását nehéz értelmezni.

Naffa magyar állampolgárságért is folyamodott, ám a nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott. A lap információi szerint Pécsre egyetemi ügyek mellett ingatlanbefektetés miatt is érkezhetett az üzletember, és egy konkrét, nagy értékű ingatlan megvásárlásának szándéka is a városba hozhatta, írják.

Orbán mellett: Zaid Naffa

Orbán mellett: Zaid Naffa

Fotó: MTI

 

A lap szerette volna megtudni, hogy milyen ügyben tárgyalt Naffával Miseta Attila, a PTE rektora, és Bódis József, az ITM felsőoktatásért felelős államtitkára Pécsett. El is küldték kérdéseiket, az ITM-től egyelőre nem kaptak választ. Miseta azonban a PTE sajtóreferensén keresztül azt írta:

"Miseta Attila rektor úr a jordán egyetemekkel való együttműködési lehetőségekről, és a jordán hallgatókkal kapcsolatos aktuális témákról tárgyalt pénteken Naffa úrral. Természetesen amint az együttműködések érdemi fázisba lépnek, haladéktalanul beszámolunk majd a sajtónak az eredményekről. Az ominózus megbeszélésen nem vett részt államtitkár úr."

A lap viszont azt írja: Naffa pénteken együtt ebédelt Bódis József államtitkárral és néhány pécsi jordán egyetemi hallgatóval az egyik nagy pécsi belvárosi hotel éttermében.

Figyelmébe ajánljuk