Nem mondja meg a mentőszolgálat, hány háziorvos írta alá az új ügyeleti szerződést

  • narancs.hu
  • 2023. március 20.

Belpol

A Magyar Orvosi Kamarának nincsenek pontos adatai.

Hiába kérdezte meg az Országos Mentőszolgálattól (OMSZ) a 444.hu, hány háziorvos írta alá az új ügyeleti szerződést Győr-Moson-Sopron, Szabolcs és Borsod megyében, nem kaptak válaszolt. A lap próbálkozott a Belügyminisztériumnál is, ahonnan azt írták, továbbítják a kérdésüket az OMSZ-nak.

A Magyar Orvosi Kamarának (MOK) nincsenek erről pontos adatai.

Mint ismert, a MOK február elejei küldöttgyűlésén döntöttek arról, hogy a háziorvosok ne írják alá új szerződéseiket. Ily módon tiltakoztak a kormány bizonyos intézkedéseivel szemben, amik a háziorvosi praxisok finanszírozásáról és az orvosok értékelési szempontjairól szólnak. Mindemellett azonnali ápolói béremelést és hosszú távú, világos egészségügyi koncepciót akarnak, amiről valóban egyeztetnek velük. A nyomásgyakorlás sikeresnek bizonyult, hisz' például  Győr-Moson-Sopron megyében rezidenseket kellett beállítani a tiltakozó háziorvosok helyett.

Erre válaszul a kormány, mint ismert, két nap alatt átnyomott egy törvényt az Országgyűlésen, amely megszüntette az orvosok kötelező kamarai tagságát. A kormány arra hivatkozik, hogy a MOK fenyegette az aláíró háziorvosokat, de mindezt nem tudták bizonyítani. A kamara elnöksége egyetlen háziorvos ellen tett panaszt, aki megyei kollegiális vezetőként – az állam képviselőjeként – "fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk