Belépett a szakszervezetbe az uniós képviselő

  • narancs.hu
  • 2023. március 19.

Belpol

Ujhelyi István támogató tagként segíti az egészségügyi érdekvédelmet.

Pártoló tagként belépett a Független Egészségügyi Szakszervezetbe Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, és az Esély Közösség támogatóinak körében kezdeményezi, hogy mások is hasonló módon segítsék az egészségügyi dolgozók érdekvédelmét. 

Az uniós politikus, aki a közegészségügyi bizottság tagja, arra gondolt, hogy a szimbolikus lépéssel és anyagi vállalással nem csak az egészségügyben dolgozók munkakörülményeinek javítását lehet segíteni, de áttételes módon az ellátás javítását is.

Az egészségügy működtetése az Unióban nemzeti hatáskör, tehát mindenért, ami a magyar egészségügyben zajlik, a magyar kormány felelős. Ujhelyi azt szeretné elérni, állapítsanak meg olyan egységes európai minőségi követelményrendszert, amelyet minden tagállam köteles biztosítani a polgárai számára. A politikus emlékeztet, hogy a Fidesz kormányzása óta az egészségügyre fordított állami forrás, a finanszírozás összege jóval az Európai Unió átlaga alatt van.

Ujhelyi a közösségi oldalán közzétett egy beszélgetést Soós Adriannával, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökével. Ebből kiderül, Magyarországon130 ezer egészségügyi szakdolgozó közül 88 ezer dolgozik a közfinanszírozott ellátásban, és ez legalább huszonöt százalékkal kevesebb, mint amennyi szükséges lenne a megfelelő ellátás biztosításához. Ez azért is lehet így, mert Magyarországon az egészségügy az egyetlen olyan ágazat, ahol törvényesen lehet „önként vállalt kényszermunkát” végezni a megélhetés érdekében, így nem ritka, hogy a törvényben meghatározott munkaidőn túl vállalt túlórákkal egyes egészségügyi dolgozók akár havi 260-280 órát is dolgoznak.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk