„Nem fog leszakadni a választó keze” – Lattmann Tamás a civilek népszavazási kezdeményezéséről

Belpol

19 kérdéses népszavazási kezdeményezéssel álltak elő a múlt vasárnapi civil demonstráció szervezői. Az akció egyik ötletgazdája a megvalósításba a pártokat is bevonná, fő célja, hogy emelje a közéleti viták színvonalát.

magyarnarancs.hu: Nyilvánosan a Százezren az internetadó ellen és a 60ezren a magánnyugdíjakért csoportok vasárnapi tüntetésén kapcsolódott be a civil tüntetéssorozatba. A színfalak mögött mióta vesz részt a szervezésben?

Lattmann Tamás: Nem különösebben régóta, talán a február eleji Merkel-látogatásra szervezett tüntetésen kerültek elő olyan követelések, amelyek találkoztak az én gondolataimmal.

magyarnarancs.hu: Ön kereste a szervezőket, vagy fordítva?

LT: Ennél bonyolultabb a dolog, a szakmai munkám során találkoztam olyan gazdasági szakemberekkel, akiknek volt kapcsolatuk a szervezői körrel. Ők közvetítettek.

false

 

magyarnarancs.hu: A vasárnap bejelentett népszavazási kezdeményezés az ön fejéből pattant ki?

LT: Az a szándék megvolt a társaságban, hogy túl kell lépni az egy ügy köré szerveződő tüntetgetésen. Az ilyen civil szerveződéseknek az a sajátosságuk, hogy ha a választott ügyben sikerül eredményt elérniük, akkor vagy találnak egy újabb ügyet, vagy eljelentéktelenednek. A mi szerveződésünk ennél többet szeretett volna, így jött az ötlet, hogy csomagban lehetne kezelni az ország aktuális problémáit, nemcsak az aktuálpolitikai kérdéseket, hanem olyan ügyeket is, amelyek túlmutatnak egy kormányzati cikluson és az éppen regnáló kormánypártokon. A népszavazás azért jó módszer, mert elméletileg konkrét jogszabályi módosításokat is el lehet érni vele. Nagyon helyes, ha felháborodunk a korrupt politikusokon, és kimegyünk tüntetni, de a végső cél mégis olyan keretek megalkotása lenne, amelyek megelőzhetik a korrupciót. További előnye a népszavazásnak, hogy hosszú ideig napirenden tudja tartani az általunk fontosnak vélt témákat. A kormány nem ugorhat el a valós kérdések elől, az ellenzéki pártoknak pedig a puszta politikai haszonszerzés logikáját követve is véleményt kell nyilvánítaniuk. Ha politikai tőkét akarnak kovácsolni, itt a lehetőség!

magyarnarancs.hu: Érdekes, hogy a single issue („egy kérdés”) mozgalmakat kritizálja, de önökkel szemben éppen azt hozzák föl, hogy túl sok a 19 kérdés.

LT: Ez nem kritika volt, én szeretem és fontosnak tartom az ilyen kezdeményezéseket, de felvetődhetnek olyan kérdések is, amelyek óhatatlanul maguk után vonják, hogy túllépjünk a single issue jellegen. Voltak ilyen ügyei is a szervezeteknek, komoly eredményeket is elértek például a netadó elleni tiltakozással. Nem akarok cinikus lenni, de azok, akik most a kezdeményezés túlzott komplexitását kérik számon rajtunk, gyakran még egy single issue-t sem tudtak megoldani.

Update: Mi maradt?

Végül négy kérdés ment át: a tankötelezettség korhatárának 18 évre emelése, a rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetése, a nyugdíjban részesülő képviselők nyugellátásnak szüneteltetése, illetve a kötelező kamarai tagdíj eltörlése. Ahhoz, hogy a népszavazást kiírják, októberig kétszázezer érvényes aláírást kell összegyűjteni. További részletek a Népszabiban.

 

magyarnarancs.hu: A nyugdíjügyet leszámítva a népszavazási kezdeményezés olyan, ideológiától mentesnek látszó témákat vet föl, mint a korrupció vagy a nyilvánosság. Tudatos döntés volt, hogy nem mennek bele a szakpolitikába?

LT: Nem mondom, hogy nincsen szakpolitikai képességünk, de civil szerveződésként jelenleg olyan témákra kívántunk reagálni, amelyek különösebb szakpolitikai tervezést nem igényelnek. Nem akartunk ideológiai, politikai jellegű kérdésekbe belemenni, ezt a terepet meghagynánk a politikai pártoknak. Ezzel együtt a szervezők közös szimpátiája kiolvasható a kérdésekből. Mindannyian egy alapvetően piacpárti irányvonalat képviselünk, és az egyén szabadságát növelnénk az állami hatalommal szemben. Ez persze nem meglepő, az egyik fő szervező a 60ezren a magánnyugdíjukért csoport, akik eddig sem az állami tulajdonlás felkent szószólói voltak. Ugyanakkor azt is egyértelművé szeretnénk tenni, hogy a közhatalom gyakorlói nem bújhatnak az egyéni autonómia mögé, sőt olyan helyzet alakult ki – gondoljunk a politikusok gyerekeinek nevére íratott ingatlanokra –, amelyben véleményünk szerint az ő családtagjaiknak is több ellenőrzést kell tűrniük.

magyarnarancs.hu: A népszavazási eljárást jogi értelemben is megkezdték?

LT: Igen, pénteken nyújtottuk be a kérdéseket a Nemzeti Választási Irodához.

magyarnarancs.hu: Mikorra várható döntés az ügyben?

LT: A formális vizsgálat elméletileg a héten lezárul, vita esetén a tartalmi elemzés a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) előtt viszont könnyen elhúzódhat akár hónapokig is, különösen, ha e viták végül a Kúria elé kerülnek, akinek kilencven napja van a döntésre. Utána százhúsz nap lesz az aláírások összegyűjtésére, hatvan nap azok ellenőrzésére, újabb harminc nap áll az Országgyűlés rendelkezésére, hogy elrendelje a népszavazást. Úgy vélem, hogy reálisan egy-másfél évnél korábban biztosan nem írják ki a népszavazást.

Március 15-én a színpadon

Március 15-én a színpadon

Fotó: Sióréti Gábor

magyarnarancs.hu: Ha átmennek a kérdések a bizottságon, bevonnák az aláírásgyűjtésbe az ellenzéki pártokat?

LT: Ebben a kérdésben még nem hoztunk döntéseket, nem beszéltünk politikai pártokkal a népszavazásról. Legalább a kérdések megfogalmazásáig és benyújtásáig mindenképpen szerettük volna megőrizni a kezdeményezés civil jellegét. Most, hogy megvannak a kérdések, minden párt megfogalmazhatja az álláspontját, ez a folyamat a március 15-i rendezvényünk után jól láthatóan el is indult. Szerencsére többségében támogató hangokat hallani, bár vannak kritikai észrevételek is. Arra számítunk, hogy ha komoly lehetőség nyílik a népszavazás megtartására, azt a pártok jelentős része támogatni fogja, mert a társadalom többsége is egyetért a feltett kérdésekben.

magyarnarancs.hu: Mit fognak mondani, ha egy párt felajánlja, hogy aktivistáival segíti az aláírásgyűjtést?

LT: A személyes véleményem az, hogy ettől nem szabad elzárkózni. Állandóan kritizáljuk a pártokat, amiért hülyeségeket csinálnak, azt is rosszul, akkor most miért zárnánk el előlük annak lehetőségét, hogy valami hasznosat csináljanak? Praktikus okokból sem lenne értelme a pártok kirekesztésének, ez a civil szerveződés önmagában nem hiszem, hogy össze tudna gyűjteni kétszázezer aláírást 19 kérdéshez. Az is fontos gesztus volt, hogy a 15-i tüntetésről a pártok nem lettek kiutálva. Egy single issue mozgalomtól vagy egy NGO-tól teljesen érthető, hogy nem akarja beengedni a pártokat, de nekünk most más céljaink vannak. Nekem például az egyik legfontosabb személyes motivációm, hogy ezen kérdések mentén tematizáljuk és orientáljuk a közbeszédet, azt, hogy miről szóljon a politika a következő néhány évben. Jelenleg elképesztő mértékű suttyóságot látni, erről a színvonalról muszáj elmozdulni. A kormánytagok urizálása is azt mutatja, hogy teljesen elveszítették a realitásérzéküket. Pedig egy politikusnak nem kell sok mindenhez értenie, csak a politikához, amibe beletartozik, hogy nem hergeljük a választókat. Simicska gecizése is azt jelzi, hogy elképesztő mélységbe zuhantak a közállapotok, a tengerfenéket kapirgáljuk, innen kell elmozdulni.

magyarnarancs.hu: Az aláírásgyűjtési folyamatot hogyan képzelik? Például mi történik, ha nem 19, csak 12 kérdésben szeretnék aláírni?

LT: Erre lesz lehetőség. A 19 kérdés technikai szempontból jelent nehézséget, az aktivisták 19 ívvel fognak járkálni, vagy legalábbis annyival, amennyit az NVB átenged. De ki mondta, hogy a demokrácia egyszerű dolog? Ha a választó egyetért a kérdésekkel, bízom benne, hogy nem fog leszakadni a keze 19 aláírástól.

magyarnarancs.hu: A Fidesz sok kritikát kapott, amiért megnehezítette a népszavazási kezdeményezést. Jogászként hogyan értékeli a jelenlegi szabályozást?

LT: Valóban megnehezítették, de e lépés mellett már a 90-es évek elejétől kezdve érveltek egyes kollégák. A magam részéről én is híve vagyok a közvetett demokráciának, nem jó, ha napi, operatív jellegű feladatokat próbálunk a népszavazás eszközével rendezni. De a mi kérdéseink többnyire nem ilyenek, ellentétben a legutóbbi, 2008-as referendummal. Alapvetően nem tartom problémának, hogy nem könnyű népszavazást csinálni, mert tény, hogy egy népszavazás megnehezítheti a választott jogalkotó és az általa választott végrehajtó dolgát. De rendkívüli helyzetekben teret kell engedni a választók közvetlen akaratának. Különösen indokolt lehet ez akkor, amikor a kormánypárt folyamatosan a mindent elsöprő társadalmi támogatottságára hivatkozik, úgy, hogy nem is volt közzétett választási programja. Olyan intézkedéseket hoz a kormány, amelyeket a kampányban letagadott vagy elhallgatott. Innentől kezdve nemcsak a jogi, hanem a demokráciaelméleti akadályát sem látom annak, hogy kérdéseinkről a nép dönthessen.

Figyelmébe ajánljuk