Nem tervez változtatni, nem emel a kormány az öregségi nyugdíjkorhatáron

  • narancs.hu
  • 2023. január 2.

Belpol

Korábban úgy tűnt, a tervezett nyugdíjreform része lehet a korhatár emelése is.

December elején lapunk is megírta, hogy a Brüsszelnek írt reformcsomag részeként a kormány ígéretet tett arra is, hogy hozzányúl a nyugdíjrendszerhez. Vagyis a helyreállítási terv egyik része magában foglalja "a nyugdíjrendszer közép- és hosszú távú költségvetési fenntarthatóságának és megfelelőségének javítását célzó reformot is".

Mint akkor megírtuk, a nyugdíjreform végrehajtásának határideje 2025. március 31., a tervezet szerint ez négy lépésből fog állni, amely magában foglalja

  • a nyugdíjrendszert érintő független nemzetközi szakértői jelentést,
  • a szakpolitikai javaslatok konkrét kidolgozását, ezek nyilvános konzultációját,
  • részletes hatásvizsgálatot,
  • és legvégül magának a módosító jogszabálynak a hatályba lépését. 

Akkor úgy tűnt, a konkrét szakpolitikai javaslatok előterjesztése többek között, de nem kizárólagosan a munkával töltött életszakaszok meghosszabbítására összpontosítva, 

többek között a törvényes nyugdíjkorhatárnak a várható élettartamhoz való kötésével, valamint a tényleges nyugdíjkorhatár emelésével,

emellett a hosszabb munkával töltött életszakaszok ösztönzésével és a korai nyugdíjba vonulás szankcionálásával, miközben a nyugdíjasok közötti jövedelmi egyenlőtlenségeket is kezelni kell.

Komjáthi Imre MSZP-s országgyűlési képviselő Varga Mihályhoz intézett írásbeli kérdést, mely szerint "Mikortól és hány évre emeli az Orbán-kormány a nyugdíjkorhatárt?"

Varga nevében Tállai András válaszolt:

Az öregségi nyugdíjkorhatár emelése nincs napirenden.

Komjáthi Imre arra is kíváncsi volt szintén írásbeli kérdés formájában, "Megszüntetik-e a "nők40" korai nyugdíjba vonulás lehetőségét? Milyen módon fogják szankcionálni a korai nyugdíjazást?

Szintén Tállai erre azt válaszolta, hogy

"Az Alaptörvénnyel összhangban a magyar társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben öregségi nyugdíj a nyugdíjkorhatár betöltését követően állapítható meg. Egyetlen kivétel ez alól a nők számára biztosított, nyugdíjkorhatártól függetlenül megállapítható öregségi nyugdíj. A korábbi nyugdíjazás lehetővé teszi a például a nagymamák számára, hogy aktívabb szerepet tudjanak vállalni az unokáik gondozásában, ezzel követett módon segíti a fiatal édesanyák visszatérését a munkaerőpiacra. íz intézkedés ezzel a munkaalapú társadalom erősítését is szolgálja, segítve a nemzedékek közötti együttműködést és szolidaritást.

Természetesen, a nők kedvezményes nyugdíjának megszüntetését nem tervezzük."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk