A tervezett nyugdíjreform része lehet a korhatár emelése is

  • narancs.hu
  • 2022. december 1.

Belpol

Készül a kormány terve a nyugdíjrefomról, a végrehajtás határideje 2025. márciusa.

A Brüsszelnek írt reformcsomag részeként a kormány ígéretet tett arra is, hogy hozzányúl a nyugdíjrendszerhez – írja a Portfolio, ugyanis a kilenc komponensből álló helyreállítási terv egyik része magában foglalja "a nyugdíjrendszer közép- és hosszú távú költségvetési fenntarthatóságának és megfelelőségének javítását célzó reformot is".

A nyugdíjreform végrehajtásának határideje 2025. március 31., a tervezet szerint ez négy lépésből fog állni, amely magában foglalja a nyugdíjrendszert érintő független nemzetközi szakértői jelentést, a szakpolitikai javaslatok konkrét kidolgozását, ezek nyilvános konzultációját, részletes hatásvizsgálatot és legvégül magának a módosító jogszabálynak a hatályba lépését. 

A Portfolio részletesen elemzi az eddig tervezett mérföldköveket. Ezek között szerepel többek közt az is, hogy konkrét szakpolitikai javaslatokat terjesszenek elő többek között, de nem kizárólagosan a munkával töltött életszakaszok meghosszabbítására összpontosítva, 

többek között a törvényes nyugdíjkorhatárnak a várható élettartamhoz való kötésével, valamint a tényleges nyugdíjkorhatár emelésével,

emellett a hosszabb munkával töltött életszakaszok ösztönzésével és a korai nyugdíjba vonulás szankcionálásával, miközben a nyugdíjasok közötti jövedelmi egyenlőtlenségeket is kezelni kell.

A célok közt kiemelik azt is, hogy a reformnak biztosítania kell – megfelelő bevételi intézkedések és automatikus kiegyenlítő mechanizmusok révén –  a nyugdíjrendszer hosszú- és középtávú fenntarthatóságát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk