Nem volt elég figyelmeztető jel? Mi zajlik a Honvédkórházban?

Belpol

Humánerőforrás-krízis, műszerhiány, Zacher Gábor felmondása, majd jelentős béremelés és új eszközök. Sűrű heteket él meg a Honvédkórház, de az ott megjelenő problémák nemcsak egy intézmény, egy osztályát érintik.

Két hete izzik a levegő a Honvédkórház körül, az intézmény sürgősségi betegellátó osztályának vezetője, Zacher Gábor ugyanis négy és fél év után felmondott.

Döntését azzal indokolta, hogy akkora a személyügyi és tárgyi krízis az osztályon, ami már veszélyezteti a munkavégzést, ezzel természetesen a betegeket is, ő pedig nem tud elszámolni a lelkiismeretével, ha folytatja. Egy kiszivárgott levél szerint pedig akkora a szakorvoshiány az intézmény sürgősségi centrumában, hogy októberre összeomolhat az ellátás. A kórház ezt cáfolta, Zacher nyilatkozatait az orvos sértődöttségének tulajdonította, és bár azt állították, minden rendben van, néhány nappal a bili borulása után meglepően nagy béremelést ígértek és új eszközöket vásároltak.

Zacher Gábor

Zacher Gábor

 

 

Az általunk megkérdezett szakemberek mindegyike úgy látja, hogy ami a Honvédkórház sürgősségijén történik, nem elszigetelt eset, még csak nem is a sürgősségi osztályok problémája, hanem az egész egészségügyi ellátórendszer gondja. „Rendszerszintű a probléma, ami történik, az tökéletes indikátora az egész magyar egészségügynek” – mondja Kunetz Zsombor oxiológus szakorvos és egészségügyi szakértő. A problémák ráadásul nem most, hanem sok évvel ezelőtt kezdődtek és mindig más-más helyen válnak tarthatatlanná – most épp a Honvédban, de a sürgősségi osztályok sok helyen igen sanyarú helyzetben vannak.

A problémát és a megoldási lehetőségeket részletes cikkben járjuk körül a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában. A lap kapható a standokon vagy itt megrendelhető:

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szüksége lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következő platformokon érhetőek el online és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elő egy évre, fél évre, negyedévre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk