Sajtótájékoztató a Rajkó Zenekarról

Nemzeti. Értik, ugye?

  • Becker András
  • 2012. március 2.

Belpol

A névhasználati jog tiszteletben tartását firtató első kellemetlen kérdésnél még mosolyogva válaszolja Englert Róbert, a Design Terminál Kft. ügyvezetője, hogy szerinte a jog nem tisztelet kérdése, majd második nekifutásra arról tájékoztatja az egybegyűlt újságírókat, hogy ez a Rajkó – a KIM/Design Terminál házi zenekara – nem azonos azzal, mert bár ez is Rajkó, de ennek a nevében ott lesz, hogy ez nemzeti.

Nemzeti Rajkó Zenekar vagy valami hasonló, de a kiosztott sajtóanyagban nem találni az új elnevezést, ott következetesen a Rajkó Zenekar megjelölést használják… A tájékoztató írásos anyaga viszont másról is beszél: „A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Design Terminál Kft.-t bízta meg a Rajkó Művészegyüttes átvételére és helyzetének rendezésére.” (A Rajkó Zenekar einstandolásának történetéről szóló cikkünket lásd itt.) Az „átvétel” és az új együttes alapítása közti különbségre nem is nagyon próbál Englert magyarázatot adni. Arra a felvetésre sem kapunk érdemi választ, hogy ha a névhasználati jog megsértését a Rajkó Nemzeti Zenekar elnevezés – vagy ennek valamelyik pandantja – használatával akarja a kft. elkerülni, miért használják szóban és írásban mégis következetesen az eredeti, védjegyoltalom alatt álló nevet. Az új(?), nemzeti(?), átvett(?) művészegyüttes frissen kinevezett igazgatója, Sket István magyarázat helyett valami zavaros kérdést tesz föl az újságíróknak, hogy mi lenne akkor, ha valaki levédette volna a Magyar Rádió Gyermekkórusa elnevezést.

Sketnek egyébként van egy, a Rajkóéhoz egészen hasonló profilú üzleti vállalkozása, a Hubay-Art Bt., és a cég honlapja az eladandó produkciók között népszerűsíti Barna István (az új, „Nemzeti Rajkó”-t vezető trió másik tagja) Forgatag táncegyüttesének az előadásait, úgymint: „Vadnyugati hangulat – Rossz lányok dögös bemutatkozása; Revü-show: Csillogó ruhák, kivillanó combok, lábak, tollak, cilinderek” stb. A sajtótájékoztatón sem az ezek alapján várható színvonalról, sem az esetleges összeférhetetlenségről nem volt szó. Édeskés szónoklatokat viszont hallottunk a gyerekek iránti szeretetről. („Én még néhány szót is megtanultam, többet mint egy átlag gádzsó” – büszkélkedett az új együttes igazgatója), majd megint elromlott a hangulat, mikor elhangzott a kérdés, ki nevezte ki, ki bízta meg a három urat (Sket és Barna mellett Sárközi Ferenc zongoraművészt) az együttes vezetésével. Englert ügyvezető többször egymás után kimondta a konszenzus szót, de konkrét választ többszöri sürgetésre sem adott. Nem tudtuk meg azt sem, kik és milyen alapon válogatták ki a felveendő tagokról döntő bizottság tagjait. Az viszont biztos, hogy a felvett művészekre szép új világ vár: a Balassi Intézet „csodálatos” infrastruktúráját használják majd, és már ki is fizették nekik a tavalyi elmaradásokat – büszkélkedett a DT ügyvezetője. Igaz, azt nem tette hozzá, hogy épp abból a Rajkó által tavaly megpályázott és elnyert pénzből, aminek a kiutalását eddig elszabotálták. Az esemény vége felé hangzott el az egész sajtótájékoztató legfenyegetőbb mondata a tanulékony Englert szájából. Arra az újságírói kérdésre, mi lesz a Rajkó tulajdonában lévő Rottenbiller utcai székházzal – itt van a Rajkó–Talentum zeneiskola is –, azt a választ kaptuk, hogy vizsgálják, miképp lehetne megmenteni az alapítvány vagyonát. A megmenteni szóra kitörő zajban magyarázatként hozzáfűzte: a Rajkó Nonprofit Kft. komoly köztartozásokat halmozott föl, és azt még nem lehet tudni, mi lesz ezekkel. Hogy e tartozások épp a minisztérium mesterkedésének következményei, az ebben a kontextusban nem merült föl, és a tájékoztató egyébként is véget ért.

Mindezek alapján a neheze még hátravan Englertéknek: a Rajkónak szánt támogatást már megszerezték, de meg kell még „menteni” a Rajkó ingó és ingatlan vagyonát, és valamiképp meg kell szerezni a nevet. Arra nézve továbbra is csak találgatások vannak, hogy miért kell a kormánynak a Rajkó – de az előjelek alapján a vállalkozás nem sok jót ígér. Az pedig, hogy marad-e egyáltalán valami abból, ami a Rajkó lényege – szellem, módszertan, önbecsülés és még sok minden más –, jórészt azon múlik, mekkora ellenállást lesz képes kifejteni az a sok cigány ember, aki a Rajkó-örökség igazi tulajdonosa.

A Roma Sajtóközpont videója a sajtótájékoztatóról (A felvételt ezúton is köszönjük!)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.