Önbíráskodásra buzdítottak a Deák téri gyilkosság miatt szervezett rasszista demonstráción

  • narancs.hu
  • 2020. május 28.

Belpol

Politikusok javasolták, hogy itt az ideje, hogy a szélsőjobboldaliak kezükbe vegyék az irányítást. A rendőrség a nem engedélyezett, a veszélyhelyzet miatt kifejezetten tiltott tömegrendezvényt nem oszlatta fel.

Ahogy ígérte, a rendőrségi tiltás ellenére is megtartotta rasszista demonstrációját a Mi Hazánk Mozgalom, melyhez több szélsőjobboldali szervezet is csatlakozott. Mint ismert az eseményt a hétvégén történt Deák téri gyilkosság miatt szervezték, mely során két, fiatalokból álló társaság konfliktusából tragédia lett. Miután kiderült, hogy az áldozatok futballszurkolók voltak, az elkövető meg egyes források szerint roma származású, a Mi Hazánk Mozgalom, szélsőjobboldali szervezetek és futtbalszimpatizánsok saját ügyet kreáltak a történtekből. A csütörtöki eseményt az Országos Roma Önkormányzat székháza elé hirdették meg, ahonnan a Deák térre vonultak át a tüntetők.

A mérce.hu beszámolója szerint a rendőrség a demonstráció kezdete után egyenként igazoltatni kezdte a résztvevőket, hisz' a veszélyhelyzet miatt tilos tömegrendezvényt, így tüntetést is tartani, ezért sem engedélyezték azt – viszont nem oszlatták fel az eseményt.

A demonstráció során a beszédek arra hívták fel a szimpatizánsok figyelmét, hogy itt az ideje, hogy a szélsőjobboldaliak kezükbe vegyék az irányítást, ezzel voltaképp önbíráskodásra buzdítottak.

Az eseményen Novák Előd például a csendőrség visszaállításának fontosságáról beszélt. Míg Toroczkai László arról értekezett a lap tudósítása szerint, hogy Budapesten micsoda áldatlan állapotok uralkodnak. Ezzel Ásotthalom polgármestere lényegében a kormánypártoknak az önkormányzati választások óta érzékelhető Budapest-ellenes propagandáját harsogta. A szélsőjobboldali politikus apokaliptikus képet festett a budapesti állapotokról, majd többek között arról beszélt, hogy véleménye szerint a cigányok eleve bűnözőnek születnek.

false

 

Fotó: MTI

Apáti István országgyűlési képviselő „egy kultúra és egy szubkultúra" ütközésről beszélt és a roma integrációt finanszírozó politikát szidta. Szerinte a cigányok alapvetően degeneráltak és a drogokkal tovább butítják magukat. Emellett egyéb szélsőségesen rasszista szövegekkel szórakoztatta a hallgatóságot a mérce.hu beszámolója szerint. Apáti kijelentette, a Mi Hazánk Mozgalom természetesen majd rendet tesz.

false

 

Fotó: MTI

A tüntetők a Dohány utcából a Deák térre vonulva saját megfogalmazásuk szerint megemlékezést tartottak a hétvégén elhunyt fiatalokra emlékezve. Úgy tudni, mire a Deák térre ért a tömeg, sokkal nagyobbra duzzadt. A mérce.hu tudósítója míg a Dohány utcai seregletet több száz fősre tippelte, addig a Deák téri csődületet már több ezresre saccolta.

Az eseménynek este 8 óra körül lett vége, a tömeg magától oszlani kezdett, miközben a rendőrség távolról figyelte a történteket.

false

 

Fotó: MTI

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.