Alkotmánybírósághoz fordul a Transvanilla Egyesület a nemváltoztatást ellehetetlenítő törvény miatt

  • narancs.hu
  • 2020. május 28.

Belpol

Ez az utolsó hazai fórum, amely "a kormány ámokfutását megállíthatja". Áder János aláírta a törvényt.

Mint ismert, Semjén Zsolt március végén nyújtotta be azt a salátatörvényt, amely többek között ellehetetleníti a nemváltoztatást. A tervezet ellen civil szervezetek és európai parlamenti képviselők is tiltakoztak, míg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont azt mondta, hogy Magyarországon mindenki a nemi identitásának megfelelően élhet. Az Országgyűlés május 19-én fogadta el a törvényjavaslatot. Áder János pedig, ahogy az várható volt, május 28-án aláírta a törvényt.

A köztársasági elnök aláírásával hatályba lép az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosítása, mely megszünteti a nem- és névváltoztatás lehetőségét Magyarországon – emlékeztet a Transvanilla Egyesület. Így az Alkotmánybíróság maradt az utolsó hazai fórum, ami a kormány ámokfutását megállíthatja – hangsúlyozza a civil szervezet közleményében.

Éppen ezért a Transvanilla Egyesület két érintett transz ember képviseletében a hatályba lépés napján alkotmányjogi panasszal fordul az Alkotmánybírósághoz, és kéri a törvény Alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését.

Mindeközben a Transvanilla képviseletében közlésük szerint 23 egyedi kérelmező ügyét az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) is vizsgálja.

Az egyesület indított egy petíciót – amelyet már több mint 26 ezren írtak alá –, melyben Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét arra kérik, hogy ítélje el a magyar kormány lépését, és vessen be minden rendelkezésére álló eszközt annak érdekében, hogy a magyar transz és interszex emberek alapvető jogai ne sérüljenek.

Figyelmébe ajánljuk