Hat súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg van

  • BM
  • 2020. március 19.

Belpol

Ha enyhék a tünetei és a családjától el tud különülni, akkor otthon maradhat. Megtartotta az operatív törzs a sajtótájékoztatóját.

Hatan súlyos állapotban vannak a 73 koronavírussal fertőzött személy közül - közölte az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ez azt jelenti, hogy pár óra leforgása alatt kettővel növekedett a súlyos állapotban lévő páciensek száma, hiszen a reggeli hírek még négy esetről szóltak.

Otthoni tesztek

Müller elmondta 73 koronavírussal fertőzött személy egészségügyi állapota rendkívül különböző, súlyos megbetegedések is vannak köztük, de további haláleset nem történt.

Elmondta, a második szakaszban vagyunk jelenleg, a csoportos fertőzések fordulnak még elő, szanaszét az országban vannak megbetegedések. Köztük nemcsak importált esetek, hanem már terjed a vírus kontaktusokon keresztül egyik emberről a másikra.

Az operatív törzs lehetőséget biztosít arra, hogy otthon történjen mintavétel, ha valakinél felmerül a gyanú. Ennek megszervezése zajlik. A továbbiakban hatósági házikaranténban koronavírusos betegek is tartózkodni fognak, de a súlyos klinikai eseteket mutató betegeket, akiknek kórházi kezelésre van szüksége, a mentőszolgálat elviszi a kijelölt intézménybe.

Az enyhe tünetes pácienseket nem kell bevinni, viszont így nagy felelősség hárul a polgárokra. Hiszen lesznek pozitívnak mutatkozó betegek, akik ha a családjuktól elkülönülve, másik ingatlanba tudnak menni, vagy a családjuk el tud költözni, akkor otthon maradhatnak. Ha ezt nem tudják megoldani, akkor lehetőség áll az intézményi karanténra.

„Az utolsó órákban vagyunk mielőtt még a tömeges megbetegedések fázisába lépünk” – mondta Müller.

Korlátozás jön

Kovács Zoltán nemzetközi tájékoztatásért felelős államtitkár a tájékoztatón azt ie elmondta, hogy ezentúl az operatív törzs napi beszámolóira nem mehetnek be személyesen az újságírók. A jövőben egy stúdióból fogják ezeket közvetíteni, az újságírók e-mailben teketik majd fel a kérdéseiket. Azt ígérték, hogy a jövőben a nemzetközi sajtó és a megyei lapok kérdéseire is válaszolnak. Kovács ezt a járvány terjedésével, annak veszélyeivel indokolta.

 

Visszaélők

Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője elmondta, áttekintették a kórházi kapacitást, hogy mindenki a megfelelő ellátásban részesüljön. A kormány továbbra sem tervez kijárási tilalom vagy területlezárás életbe léptetését.

Ellenőrizték a hatósági házi karantén szabályainak a betartását, ez alapján kiderült, hogy 3065 házi karanténra kerül sor, amit 8293 alkalommal vizsgált meg a hatóság. Ellenőrizték az üzletek nyitvatartását: 7 helyszíni bírságot szabtak ki, és 9 esetben tettek szabálysértési feljelentést.

Lakatos beszámolt pár konkrét esetről is, amikor állampolgárok megszegték az előírásokat: egy hölgy elment egy pénzintézetbe, ahol arra kérte az ottlévőket, hogy engedjék a sor elejére, mert hatósági házikaranténban van. Egy férfi pedig azzal viccelődött egy rendelőben, hogy nemrég Spanyolországól jött haza, a gyereke súlyos beteg, de ő megtudott szökni a feleségével a karanténből – a vizsgálat során kiderült, hogy az állításai hamisak voltak. Az operatív törzs vezetője szerint az ilyen emberek több ezer rendőr, katasztrófavédelmi, katona munkáját veszik semmibe, és hiába minden intézkedés, ha az állampolgárok nem tartják be a szabályokat.

Továbbá elmondta, az külföldi és belföldi áruforgalom továbbra is biztosított, de várakozási idővel kell számolni. Hozzátette, Szlovákia és Magyarország megegyezett abban, hogy a határtól számított 30 kilométeres körzeten belül dolgozó munkavállalók erre vonatkozó igazolás birtokában elmehetnek a munkahelyükre.

Sokezer maszk a háziorvosoknak

Lakatos kérdésre elmondta, a dohányboltok azért maradhatnak 3 óra után is nyitva, mert az ellátásban szerepet játszanak. A csalókkal kapcsolatban, akik olyan termékekkel kereskednek, amelyek nem nyújtanak valós védelmet, már elindult az eljárás, az eredményéről nem tudott beszámolni.

Müller Cecília elmondta, az egyéni védőeszközök beszerzése rendkívül nehezített, a piac nem tudja ellátni az országokat, de több szervezet átált védőszközök gyárttására.

A háziorvos részére 19 344 sebészeti maszkot juttatak el, amiket a megyei mentőállomásokon lehet felvenni. Arra nem tudott válaszolni, hogy a koronavírus megbetegíti-e az háziállatokat, viszont elviekben a kutyák, macskák szőre, bundája közvetítő közegnek tekinthető, ezért arra kért mindenkit, hogy kevesebbet engedjék ki őket a szabadba, és többet fürdessék.

Nyugtassa magát Naranccsal a keserű otthonlét idején!

Továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk! Járjunk együtt a dolgok végére! Kedves olvasóink, vészhelyzet van, s ilyenkor mindennél fontosabb a tisztánlátás. Ezért jó szívvel javasoljuk, hogy továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?