Orbán: A '48-as honvédek mai örökösei orvosok, ápolók, tudósok, rendvédelmi dolgozók

  • narancs.hu
  • 2021. március 15.

Belpol

A miniszterelnök az 1848-as helytálláshoz hasonlította a vírus elleni küzdelmet. 

A március 15-e alkalmából a Facebook-oldalára feltöltött videóban Orbán Viktor miniszterelnök ezúttal a járványkezelés és a forradalom között húzott párhuzamot. 

Orbán az ünnepi videójában azt mondta, március 15-e nem csak az emlékezés, de a hála napja is, mert "nem csak 1848-49-ben álltak helyt az akkori magyarok, hanem az ő helytállásukból meríthettünk erőt 1956-ban, aztán később 1989-90-ben. Így épül a nemzet, egyik nemzedék sikeres helytállása és hősiessége adja az erőt a következő nemzedékek számára".

Ebből a gondolatból gyorsan a jelenre vágott, mondván "ma is ez a helyzet, nem csak életeket kell mentenünk és visszaszorítani a járványt, de egy sikeres járványkezeléssel, egy bátor helytállással példát kell adnunk a majd utánunk következő gyermekeinkenk és uonokáinknak, hogy ha ők kerülnek bajba legyen mire visszaemlékezni". Hozzátette, reméli, hogy lesz is mit örökül hagyni a gyerekeknek. 

A videóból az is kiderült, hogy Orbán egyedül emlékezett a Petőfi-szobornál, koszorú nem látszott nála. 

 
 
Facebook/Orbán Viktor
 

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő reggel az MTI-nek emellett azt írta, hogy Orbán a rendhagyó körülmények ellenére is "lélekben együtt emlékezve", levélben köszöntötte a világ magyarságát "a magyar szabadság születésének napján". 

A levélben Orbán szintén a szabadságért való küzdelem és a vírus elleni harc között vont párhuzamot, íme: 

"Tisztelt Honfitársaim! Minden évben ezen a napon piros-fehér-zöld kokárdák nyílnak szerte mindenhol, ahol magyarok élnek. Hirdetik, hogy büszkén és emelt fővel emlékezünk hőseinkre, akik 1848 tavaszán meggyújtották a magyar szabadság lángját, amely azóta is beragyogja Európát, hiszen nemzedékről nemzedékre magyarok milliói táplálják a Kárpátokon innen és túl" - kezdte írását Orbán Viktor.

Úgy fogalmazott: "Mi, magyarok a ránk törő ellenséges hatalmak szorításában, csatamezőkön harcolva és hőseink vesztőhelyein emlékezve sajátítottuk el azt, amit a szabadságról tudunk. Megtanultuk, hogy a szabadság nem egy ideológia, hanem vérrel szerzett jogunk, hogy használjuk nyelvünket, ápoljuk kivételes örökségünket, és a saját észjárásunk szerint rendezzük be életünket."

A miniszterelnök szerint a 173 évvel ezelőtt történt események "ma azt üzenik nekünk, hogy közös sorsunk jobbra fordítása mindig azok kezében van, akik tudnak, akarnak és mernek is tenni a magyar nemzet felemeléséért.

Ezzel a hittel és bátorsággal kell helytállnunk most is, amikor egy láthatatlan ellenség támadásának megújuló hullámaival harcolunk". 

Orbán Viktor kiemelte: a '48-as honvédek mai örökösei orvosok, ápolók, tudósok, rendvédelmi dolgozók, a fertőzés veszélye ellenére is mindennap munkába járó és hivatásukban helyt álló emberek tíz- és százezrei. Harcosok, akik fáradhatatlanul küzdik végig ezt a hosszú hadjáratot, hogy visszakaphassuk az életünket, és a vírus elvonulta után a velünk élő többi néppel együtt építsük tovább minden magyar közös otthonát, a Kárpát-medencét.

"Engedjék meg, hogy tisztelettel köszöntsem Önöket a magyar szabadság születésének napján, remélve, hogy a mostani, rendhagyó körülmények ellenére is lélekben együtt emlékezhetünk. Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött! Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!" - zárta ünnepi levelét a miniszterelnök.

Ünnepi videóját pedig itt lehet megnézni: 

Figyelmébe ajánljuk

Kinek a felelőssége egy társasház felújítása? Mit tudunk csinálni, ha egyvalaki ellenzi a tulajdonosok közül?

A mögöttünk hagyott időszak a kötelező társasházi közgyűlések hónapja. Szilber Szilvia társasházkezelőt, a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete elnökségi tagját egyebek mellett olyan tipikus problémákról kérdeztük, mint hogy milyen visszaélésekhez vezethet, ha valaki más tulajodonosok nevében szavaz a közgyűlésen, illetve mit lehet tenni, ha valaki keresztbefekszik egy nagyobb volumenű társasházi felújításnak.